Музика

„Приказки за перкусии“ - концерт на Фортисимо Фамилия

С участието на Адриана Николова-Печенката, Теодор Елмазов и перкусионния ансамбъл Noble Drummers

„Приказки за перкусии“ - концерт на Фортисимо Фамилия


◊ СЪБИТИЕТО

На 7 и 8 февруари (събота и неделя) зала „България“ ще бъде запленена от концерта на Фортисимо Фамилия „Приказки за перкусии“. Адриана Николова-Печенката, актьорът Теодор Елмазов и перкусионния ансамбъл Noble Drummers ще разкажат историята на ударните инструменти.

Всеки родител е усетил на свой гръб вроденото влечение на децата към барабанене по всевъзможни предмети у дома. Само че,това първосигнално желание за създаване на шум може да се превърне в истински красива музика. Ето защо, „Фортисимо Фамилия” стартира цикъла за музикални инструменти през 2015 година с един от най-атрактивните концерти, които влизат в програмата – „Приказки за перкусии”.

На сцената ще видите перкусионния ансамбъл Noble Drummers, създаден през 2011 с идеята да продължи традициите на "Полиритмия". Съставът изпълнява както популярни пиеси и музикални миниатюри за перкусионен ансамбъл, така и съвременни пиеси с авангардна техника, изразни средства и инструменти.

Освен с традиционите пластинкови (ксилофон, глокеншпил, вибрафон и маримба) и мембранни ударни (малък барабан, голям барабан, тимпани и др.), ансамбълът планира да спечели децата и с онези инструменти, които пресъздават звуци от ежедневието и дори имитират животни.

Заедно с Noble Drummers, за перкусиите ще разказва Теодор Елмазов, актьор от трупата на Народния театър. Родителите го познават като един от големите таланти на родното кино и театрална сцена („Дон Кихот”, „Хъшове”, „Ах този джаз”, „Сирано Дьо Бержерак”), а децата са чували гласа му във филмчетата „Таласъми ООД“.

На сцената ще му партнира Адриана Николова–Печенката, която нашите зрители си спомнят с участието й в тийнейджърския концерт на Фортисимо Фамилия – “Love story”. За своята крехка възраст в биографията си може да запише първо място от третото световно по бийтбокс в Берлин, както и участията й в много хитови песни.
 
Всички концерти от програмата "Фортисимо Фамилия" се случват с подкрепата на фондация "Америка за България" и Софийска филхармония.

7 и 8 февруари (събота и неделя), 11:00, 12:30 часа.
Камерна зала на Концертен комплекс „България”

Цена на билета: 7 лв.
Билети на касата на зала „България”
1000 София, ул. „Аксаков”1
www.ticketplus.bg

* * *

Програмата на Максим Ешкенази „Фортисимо Фамилия“  се осъществява вече трета година. Възможността децата да слушат различни видове музика подхранва тяхното самоуважение, окуражава креативността, самоувереността и любопитството.

Именно това е основната цел на „Фортисимо Фамилия“, чрез цикъл музикално - образователни семейни концерти, съобразени с най-добрите световни практики, да провокира децата и техните родители да придобият вкус и интерес към класическите инструменти и музика.
В рамките на програмата децата и техните семейства се запознават с музикалните инструменти, образоват се относно ключови понятия от класическата музика и именити композитори, чуват детски музикални съкровища, изпълнени от професионален оркестър. Най-важен е фактът, че всичко е поднесено по достъпен, забавен, иновативен начин, съобразено с етапите на детското развитие.

„Фортисимо Фамилия“ се осъществява с подкрепата на Фондация „Америка за България“ и Софийска филхармония.
 

 
Автор:
Николета Андреева
Публикация:
05.02.2015 г. 12:31
Посетено:
1295
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/20778-prikazki-za-perkusii-kontsert-na-fortisimo-familiya