Музика

Емил Табаков ще дирижира концерт за 150 години от рождението на Рихард Щраус

Концерт от цикъла „Шедьоврите на симфонизма”

Емил Табаков ще дирижира концерт за 150 години от рождението на Рихард Щраус


◊ СЪБИТИЕТО

Маестро Емил Табаков ще дирижира оркестъра на Пловдивска опера на 30 януари (петък) от 19 часа. Концертът е посветен на 150 години от рождението на Рихард Щраус и е част от цикъла „Шедьоврите на симфонизма”.

В Концертна зала ще прозвучат сюита „Кавалерът на розата” и Последни 4 песни от немския композитор. Солист е сопраното Евгения Ралчева. В програмата е включено и „Адажието” от Пета симфония на Малер.

Рихард Щраус е един от най-големите композитори от края на 19. и началото на 20. век. Роден на 11 юни 1864 година в Мюнхен, композиторът произхожда от семейство на музиканти и едва на 17 години е вече автор на няколко произведения. Той е смятан за един от най-големите диригенти в своето време и за най-видния представител на немското музикално творчество след Рихард Вагнер. Изкуството на Рихард Щраус може да се окачестви като последната проява на късния романтизъм в европейската музика; цялото му творчество е изградено върху най-добрите традиции на немското тоново изкуство. Сред най-известните му произведения са оперите „Саломе”, „Електра” и „Кавалерът на розата”, както и симфоничните поеми „Дон Кихот” и „Дон Жуан”.

Емил Табаков е гостувал с ръководените от него оркестри, а също и като гост-диригент в Германия, Англия, Дания, Швеция, Полша, Франция, Италия, Русия, Испания, Румъния, Австрия, Швейцария, Белгия, САЩ, Австралия, Канада, Япония, Южна Корея, Сингапур, Тайван, Еквадор, Колумбия, Куба, Бразилия, Израел, Холандия и др. Осъществил е записи на повече от 250 симфонични и оперни произведения на компакт дискове за Балкантон (България), Елан (САЩ), Капричио Делта (Германия), Мега-Мюзик (България), Пентагон (Холандия), Гега Ню (България), Еми, Наксос.

* * *

Държавна опера Пловдив вече обяви всички заглавия от Симфоничния сезон на оркестъра до края на май 2015. Почитателите на класическата музика могат да се възползват от абонаментна програма за концертите с над 50% отстъпка.


Автор:
Държавна опера Пловдив
Публикация:
26.01.2015 г. 17:26
Посетено:
1357
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/20710-emil-tabakov-shte-dirizhira-kontsert-za-150-godini-ot-rozhdenieto-na-rihard-shtraus