Музика

Бела Барток звучи в изпълнение на музиканти от Quarto Quartet

Концерт на 31 януари. На сцената на Камерна зала „България” ще излязат Иван Пенчев (цигулка), проф. Димо Димов (пиано) и Атанас Илиев (кларинет)

Бела Барток звучи в изпълнение на музиканти от Quarto Quartet


◊ СЪБИТИЕТО

Бела Барток звучи в изпълнение на музиканти от Quarto Quartet

Софийска филхармония и Quarto Quartet предлагат на публиката едно контрастно предизвикателство - след мащабния проект „Хлапета по Коледа”, в който участваха 25 музиканти, 135 деца-балерини и една актриса, този път на сцената на Камерна зала „България” ще излязат Иван Пенчев (цигулка), проф. Димо Димов (пиано) и Атанас Илиев (кларинет), които отдавна имат своя съвместна творческа  история. Градусът на емоциите и динамиката на музикалната програма, която ще чуете ще Ви накарат да забравите, че пред себе си виждате само трима музиканти – те са като цял оркестър и няма начин да не ви стоплят със своя талант, така че да забравите за януарското време навън.

Концертът е на 31 януари в Камерна зала „България”, с начален час 19 ч.

 

◊ КОНЦЕРТЪТ

Музиката свързва Пенчев, Димов и Илиев не само на концертния подиум - през 2008 година те записват заедно „Контрасти” на Барток за Златния фонд на Българското национално радио, а досега дуото Пенчев – Димов има десетки концерти със сонатите на Моцарт, Бетовен, Шуберт, Шуман, Брамс, Константин Илиев и много други.

Идеята да представят концерт с Барток-програма идва като мисъл, която дълго отлежава, но от един момент нататък набира скорост и не им дава мира: „Записахме „Контрасти”, а до момента така и не ни се отдаде възможност да ги изпълним на живо пред публика.” – казва Иван Пенчев – „Тази година се навършват 70 години, откакто Бела Барток напусна земния свят и решихме, че би било чест за нас, като музиканти да засвидетелстваме респекта си към този гений на XX век, а и да подарим една по-нетрадиционна програма на почитателите си, и на всички у които името му буди любопитство. Каним ги да чуят неговите Втора соната за цигулка и пиано и „Контрасти” за цигулка, пиано и кларинет. Сигурни сме, че нашето възхищение от творчеството му ще се предаде на публиката и ще бъде напълно споделено с дошлите в залата, а и се надяваме че всички ще си тръгнем не само със спомена от концерта, но и с една идея по-богати души.”

Унгарският композитор Бела Барток (1881-1945 г.) е един от най-ярките композитори на ХХ век. Освен великолепен пианист, той има своето почетно място в световната музикална история и като един от основателите на етномузикологията. Пленен от народното песенно творчество на Унгария, Словакия, България, Румъния, Трансилвания и др. държави в региона, той пътува и събира над 10000 песни, като интересът му го отвежда дори до страни от Близкия изток.

Характерният стил на Барток е лесно разпознаваем и не може да не събуди любопитството на меломаните към цялостната му личност – личност, която се отразява в музиката, която пише – богата, новаторска, свободолюбива и разнообразна като безбройните фолклорни мелодии, които са били негово вдъхновение. Освен композитор, пианист и етномузиколог, Бела Барток е бил професор по пиано в Музикалната академия „Франц Лист“ и е владеел няколко езика. Автор е на произведения от почти всички музикални жанрове: операта „Замъкът на херцога Синята брада“, балетите „Дървеният принц“ и „Чудесният мандарин“; симфонията „Кошут“, „визитната картичка” на композитора Концерт за оркестър – неповторим по своята оригиналност и въздействие, три концерта за пиано и оркестър, концерти за цигулка, за виола; камерна музика, „Кантата профана“, оркестрови пиеси, сред които „Унгарски картини“, „Алегро барбаро“, Музика за пиано и ударни инструменти и др.

Своята втора соната за цигулка и пиано пише през 1922 година, като премиерата й е била следващата година в Берлин. Барток често е споделял, че тази соната е от любимите му произведения. В нея могат да се забележат теми от румънския фолклор, както и техники, които  „циганските музиканти” често използват в своето импровизационно музициране.

Тричастната си творба „Контрасти” за кларинет, цигулка и пиано, Барток пише вдъхновен от приятелите си цигуларя Йозеф Сигети и кларинетиста Бени Гудман.  По поръчка на Сигети, композиторът първо пише 10-минутна „Рапсодия”, която е изпълнена в „Карнеги хол” през 1939 година. Малко по-късно Барток добавя и средната бавна част и на следващата година правят истинската премиера на „Контрасти” в същата прочута зала. В „Контрасти” е лесно да бъдат разпознати различите унгарски и румънски песни, както и ритмите на българския фолклор в последната част.

Заповядайте в Камерна зала „България” на 31 януари, от 19 часа.

* * *

Билети за концерта на цена 10 лева можете да си купите от касата на Зала „България” (ул. "Аксаков" 1), касите в обектите от мрежата на ticketplus.bg (вж. на сайта на ticketplus.bg – билетни каси), както и да резервирате онлайн на www.ticketplus.bg.

 

Автор: Софийска филхармония, Quarto Quartet
24.01.2015 г. 14:26
Посетено: 1009
Етикети: концерт, бела Барток, Quarto Quartet, Софийска филхармония, Атанас Илиев (кларинет), проф. Димо Димов (пиано), Иван Пенчев (цигулка)
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/20699-bela-bartok-zvuchi-v-izpalnenie-na-muzikanti-ot-quarto-quartet