Музика

Формация „Юлангело” представя проекта „Борис Христов – посланик на българската песен”

19 януари 2015 г., 19.00 ч., Аула на СУ „Св. Климент Охридски”

Формация „Юлангело” представя проекта „Борис Христов – посланик на българската песен”


◊ СЪБИТИЕТО

Формация „Юлангело” представя проекта „Борис Христов – посланик на българската песен”

Жива ли е българската песен?
Кой е Кирил Совичанов?
Какво свързва Борис Христов с Апостола на свободата – Васил Левски?
Коя е песента, променила живота на Борис Христов?
Какво завещава Борис Христов на България?


На тези въпроси ще отговорят музикантите от формация „Юлангело” на концерт-лектория, посветен на големия оперен певец Борис Христов.

Събитието ще се проведе на 19 януари 2015 г. от 19.00 ч. в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски”.
 

На концерта ще бъде представен албумът „Борис Христов – посланик на българската песен”, записан с финансовата подкрепа на Министерство на външните работи на Република България и в партньорство с Института за изследване на изкуствата към БАН, Българския културен институт в Рим, Община Кюстендил и Театъра на българската армия.

Събитието се осъществява благодарение на домакинството на Софийския университет „Св. Климент Охридски”, чийто възпитаници са Кирил Совичанов и Борис Христов.   

Песните, събрани в албума, са плод на издирвания, изследвания и ненадейни открития, направени от музикантите в последната една година - букет от родолюбиви песни и православни песнопения, с които израстват и се възпитават мъжете от рода Совичанови-Христови. Мъже, които носят песента в кръвта си.

Ще чуете песни, пяти от Апостола на свободата – Васил Левски, неизвестни песни по текстове на Чинтулов, Вазов, Ботев, Славейков и почти забравените Йоаким Груев, Филип Симидов, Христо Матов, Христо Мавридов. Песни за паметта и за една болезнена мечта на Борис Христов -  да популяризира българската песен и да я представи на света. Сам той ще се нарече "посланик на българската песен" и през 50-те години на 20. век ще изпее и запише любими български песни, чиито записи днес са почти забравени.

През 1960 г. Кирил Совичанов, бащата на Борис Христов, изпява над 300 български песни пред акад. Николай Кауфман. Част от тях Кауфман включва в сборниците си с български народни песни. Благодарение на тази събираческа работа на акад. Николай Кауфман и със съдействието на Института за изследване на изкуствата към БАН, формация „Юлангело” преоткрива част от тези песни и ги поднася на българската публика.

Акцент в програмата ще бъде песента „Легенда за страшния канъ Крумъ”, изпята от Борис Христов пред цар Борис III на Богоявление (19 януари – стар стил) 1942 г. След това той получава държавна стипендия и заминава да учи оперно пеене в Италия при маестро Рикардо Страчари. Партитурата на песента е открита в личния архив на Борис Христов в Българския културен институт в Рим през март 2014 г. от Пламен Бейков - ученик от последния клас на великия бас.  

Гост-музиканти на концерта ще бъдат вокален ансамбъл „Св. Троица” - гр. София, с диригент Елиянка Михайлова. 

Входът е свободен.

* * *

Допълнителна информация:

Кирил Христов Совичанов
. Роден на 1 април 1878 г. в гр. Битоля, в семейството на Христо Совичанин – Псалта. Завършва Битолската прогимназия.
. 1896 г. Завършва педагогическото училище в гр. Кюстендил.
. 1903 г. завършва СУ „Св. Климент Охридски” и след това специализира „Френска литература” в Лион.
. Учител в Дедеагач, Пловдив, София и други градове.
. Главен редактор на списанието  „Илюстрация Илинден“ и председател на Илинденската организация.
. Женен за Райна, дъщеря на хаджи Тодор Попиванов.
. Баща на големия български оперен певец Борис Христов и на запасния офицер и член на ВМРО Николай Христов.
. Умира през 1961 г. в гр. София.Автор: Ивона Христова-Периклиева
15.01.2015 г. 15:12
Посетено: 1236
Етикети: Пламен Бейков, концерт, формация Юлангело, Борис Христов, вокален ансамбъл Св. Троица, Кирил Христов Совичанов, Концерт-лектория
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/20647-formatsiya-yulangelo-predstavya-proekta-boris-hristov-poslanik-na-balgarskata-pesen