Музика

Диригентът Иван Кожухаров на софийска сцена

Тазгодишният носител на наградата "Кристална лира" ще дирижира оперетата "Графиня Марица" от Имре Калман

Диригентът Иван Кожухаров на софийска сцена


◊ ПОКАНА

Почитателите на маестро Иван Кожухаров могат да го видят на диригентския пулт на 19 декември 2014 г., петък, от 19.00 часа в Националния музикален театър „Стефан Македонски”. Той ще дирижира оперетата „Графиня Марица” от Имре Калман.

Главният диригент на Държавна опера Бургас бе поканен за гост-диригент на новата постановка на този оперетен бисер на Калман през изминалия сезон 2013/2014  в Музикалния театър. Премиерните спектакли се състояха  на 7 и 8 март 2014 г. Успехът на спектакъла „Графиня Марица“ бе поводът, на маестро Иван Кожухаров да бъде присъдена най-престижната българска музикална награда „Кристална лира“ 2014 в категорията „Диригенти“.

В спектакъла ще видим Валентина Корчакова в ролята на графиня Марица, Марио Николов като граф Тасило, Александър Мутафчийски – барон Жупан, Людмила Козарева ще бъде очарователната по-малка сестра на граф Тасило – Лиза. В ролята на досадния ухажор на графиня Марица княз Популеску ще се превъплъти Христо Сарафов. Милата и добра леля на Тасило ще бъде Мария Коровешова. Барон Лийбенберг – Емил  Митрополитски, Маня – Светлана Иванова, Пеничек – Александър Василев, и Чеко – Иван Панев.

Режисьор на спектакъла е Марио Николов, сценографията е на Иван Токаджиев, а костюмите на Чавдар Чомаков. Хореограф на постановката е гостът от Румъния Михаил Мъндруциу, а хормайстор – Людмил Горчев.

Веднага след това маестро Иван Кожухаров заминава за Санкт Петербург където на 26 декември 2014 г. ще  представи програма от руски композитори в голямата зала на Филхармонията "Д. Д. Шостакович".




Автор:
Таня Симеонова – Национален музикален театър
Публикация:
18.12.2014 г. 13:32
Посетено:
1934
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/20581-dirigentat-ivan-kozhuharov-na-sofiyska-stsena