Музика

Дуо

"Мотив" - новите концерти на Модо

Дуо


◊ СЪБИТИЕТО

"Дуо"

16.12.2014, 19:00 ч.

Национална художествена галерия

гр. София, пл. "Княз Александър I" №1

Вход - по желание


Новата поредица камерни концерти “Мотив” на Модо България започва в 19:00 ч. на 16.12.2014г. със среща с виолончелиста Стефан Хаджиев и пианистката Венета Нейнска. Рождената дата на Лудвиг ван Бетовен ще бъде почетена с неговата четвърта соната за виолончело и пиано. Като основно произведение за вечерта ще чуем знаковата втора соната на Йоханес Брамс, допълнена от въображаема разходка из Испания с Мануел де Файя и виртуозните Словашки вариации на чешкия композитор Бохуслав Мартину.

Семплото наименование на концерта – “ДУО” – изразява най-пълно същността на музикалните стремежи у двамата изпълнители. Програмата се представя в София след концертни изяви на фестивала “Аполония” в Созопол, както и в два швейцарски града – Берн и Тун.

Събитието ще се проведе в Балната зала на Националната художествена галерия с изключителната подкрепа на институцията.


◊ ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ

Виолончелистът Стефан Хаджиев е роден в София, България през 1982 г. Започва да свири на виолончело на шестгодишна възраст и скоро след това е приет в Национално музикално училище “Л. Пипков” в София, където учи с Даниела Черпокова. През 2001 г. Стефан получава пълна стипендия от Училището за музика и театър “Гилдхол” в Лондон, където продължава образованието си в класа на проф. Стефан Попов. Докато е студент в Гилдхол, Стефан Хаджиев участва в различни семинари и майсторски класове със Сър Колин Дейвис, Лин Харел, Ралф Киршбаум, Мелос квартет и други.

След дипломирането си през 2007 г., Стефан развива успешно кариерата си като солист, камерен и оркестров музикант. Често свири като солист и концертмайстор с лондонската Southbank Sinfonia, както и с Международния Малеров оркестър в Берлин. Стефан е концертирал в едни от най-престижните камерни зали в Лондон като Уигмор, Southbank Centre, Барбикан и King’s Place, а също така е участвал в турнета из Великобритания, Европа и Южна Америка. През 2009 г. Стефан има честта да свири пред Негово Кралско Величество Принца на Уелс в двореца “Свети Джеймс”. Участва в спектакли на Кралската опера и Английски национален театър.

В предстоящите планове на Стефан за новия концертен сезон влиза дебют като солист със Staatsorchester Kasel с Концерт за виолончело и оркестър №2 от Д. Шостакович, както и запис на първия му компактдиск с музика за соло виолончело.

Музикалното образование на пианистката Венета Нейнска започва в България. След завършване на Националното музикално училище в класа на Любов Шишева с Национална диплома, тя заминава в САЩ, където получава бакалавърската си степен в класа на световноизвестния пианист Джон Пери в Южнокалифорнийския университет. Пълна стипендия и възможността да учи с Джоан Хавил я отвеждат в Лондон и Училището за музика и театър „Гилдхол”. Там тя завършва магистратурата си като междувременно участва в майсторски класове на Имоджен Купър, Алексей Наседкин, Джером Лоуентал и Доминик Мерле, които изиграват важна роля в развитието ú като музикант. Те, както и музикалната ú връзка с Гина Табакова, допринасят за изграждането ú до пианист от световна класа.

Венета участва в множество конкурси и печели ред награди. През 2009 година тя печели Първа награда в конкурса “Бетовен Храдец” в Чехия. Като лауреат, тя успешно изпълнява Концерт №3 от Бетовен с Филхармония Острава под палката на Якуб Жидек. Следва покана за участие в празненствата по случай 50-годишнината на конкурса, където Венета изпълнява Тройния концерт на Бетовен с цигуларя Ян Мрачек и челиста Шарл-Антоан Дюфло под диригентството на Ростислав Халишка.

Сред последните успехи на Венета Нейнска е Третата награда от конкурса “Александър Тансман” в Лодз, Полша, където тя изпълнява Концерт за пиано и оркестър №2 от полския композитор Александър Тансман с Филхармоничния оркестър на Лодз и швейцарския диригент Лука Пфаф. Също така, пианистката наскоро дебютира на престижните български фестивали “Аполония” в Созопол и “Piano Extravaganza” в София.

Автор:
Модо България
Публикация:
10.12.2014 г. 17:06
Посетено:
1253
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/20533-duo