Музика

„Коледна церемония” от Бенджамин Бритън в София

Концерт на 12 декември от 19:00 ч. в Католическата катедрала „Св. Йосиф”

„Коледна церемония” от Бенджамин Бритън в София


◊ СЪБИТИЕТО

“Коледна церемония” за детски хор, солисти и арфа от британския композитор Бенджамин Бритън ще прозвучи в Католическата катедрала „Св. Йосиф” в София, ул. “Княз Борис I” No. 146 (метростанция Сердика I и Сердика II), на 12 декември, петък, от 19:00 ч.

Рядко изпълняваното в България произведение ще бъде представено от пловдивския хор “Детска китка” с диригент Яна Делирадева, арфистката Здравка Колева, сопраното Николина Кърмазлийска и мецосопраното Нели Колева година след премиерата му в Пловдив по случай стогодишнината от рождението на композитора.

Единайсетчастната творба е написана от Бритън на борда на презокеански товарен кораб по време на Втората световна война, на връщане от Съединените американски щати към Англия, по текстове от XV и ХVI век, посветени на раждането на Исус.

Творбата ще бъде изпълнена на средноанглийски – предшественик на съвременния английски от епохата преди откриването на печатната преса, а програмата на концерта включва първия български превод в стихове на “Коледната церемония”, осъществен от преводача Манол Пейков.

Почитателите на арфата ще имат възможност да чуят инструмента в необичайна роля – като равностоен партньор на хора в девет от единайсетте части, със солова интерлюдия в средата на произведението. 

Във втората част на концерта ще прозвучат творби от Г. Ф. Хендел, Джулио Качини, Рада Славинска, Йосу Елбердин, Андрей Дреников, Сандра Миликън, Джон Левит и Франц Грубер.


Концертът се осъществява с подкрепата на Фондация „Бритън-Пиърс”, Великобритания и в партньорство с Британски съвет България и БГ Радио.

 

Вход свободен.


Автор:
Организаторите
Публикация:
10.12.2014 г. 13:21
Посетено:
1306
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/20525-koledna-tseremoniya-ot-bendzhamin-britan-v-sofiya