Музика

Quarto Quartet с Бетовен-квартети в “Beethoven For Friends”

Концерт на 16 декември в Камерна зала „България”

Quarto Quartet с Бетовен-квартети в “Beethoven For Friends”


◊ СЪБИТИЕТО

Тази година традиционния декемврийски концерт "Happy Birthday, Beethoven" Quarto Quartet преименуваха на "Beethoven For Friends" и го посвещават на своя голям приятел, поет и бард Светослав Георгиев-Слави, който ни напусна на 24 септември 2014 г.

Програмата на концерта е "Голяма фуга" oп. 133 и Струнен квартет №15, оп. 132 от Лудвиг ван Бетовен.

Специален гост на концерта е актьорът Стойко Пеев, който ще рецитира няколко от прекрасните стихотворения на Светослав Георгиев-Слави.

Концертът ще бъде в Камерна зала „България” на 16 декември (вторник) от 19 часа.

 

◊ ПРОГРАМАТА

"Голяма фуга" Бетовен пише в последните години на живота си и първоначално е замислена от него като финал на квартета оп. 130, но композиторът решава да замени финала на този квартет с по-кратка част, а фугата превръща в самостоятелен квартет - опус 133. "Голяма фуга" е известна със своята сложна, наситена фактура и звукова красота, и макар камерно произведение, тя по нищо не отстъпва на мащабните Бетовенови творби от късния период, които се отличават с дълбоката си изразност и отразяват философската зрялост на композитора. Преди няколко години Quarto Quartet изпълниха този опус и проф. Огнян Станчев вдъхновено написа: „Рядко големи и утвърдени на световните сцени квартети изпълняват в програмите си фугата. В България не е изпълнявана много години. Тя е едно истинско предизвикателство за всеки квартет! Това е произведение, изискващо висок професионализъм и камерна култура. За моя голяма радост квартетът се справи отлично с изключително трудната и сложна фактура. Този концерт се превърна не само за мен, но и за цялата публика в препълнената зала в едно голямо културно събитие. Като че ли духът на Бетовен витаеше там, който вдъхнови музикантите да дадат всичко от себе си, постигайки изключителна споеност, артистизъм и богата звукова палитра.”

Другото произведение в програмата е Струнен квартет №15, оп. 132 - една легендарна творба, с която камерния жанр може да се гордее и с което Бетовен още веднъж потвърждава своя талант и гениалност. Отново написана в късните години на Бетовен във време, в което композиторът е преминал през тежко заболяване. В тази връзка той озаглавява третата част на квартета "Благодарствена песен до Бог за изцеление, в лидийски лад".

Бетовеновите квартети отново ще звучат в изпълнение на Quarto-музикантите: Иван Пенчев (цигулка), Светлана Станчева (цигулка), Татяна Тодорова (виола) и Димитър Тенчев (виолончело).

Цената на билетите за концерта е 10 лева, а билети ще намерите на касата на Софийска филхармония в зала "България", ул. "Аксаков" 1, тел. 02/9877656, както и в мрежата на ticketplus.bg


◊ СПОМЕН ЗА СЛАВИ

“Слави е все още сред нас. И винаги ще бъде сред нас – преди концертите ни във фоайето на зала „България” разговарящ с хората около себе си, сред публиката в залата, зад сцената поздравявайки ни сърдечно. След концерт - в любимото заведение, в което толкова пъти сме обсъждали идеи, или просто сме говорили непринудено за нещата от живота... и там още ни се причува неговия глас...” – споделят музикантите от „Кварто”.

Светослав Георгиев-Слави е роден на 10 февруари 1957 г. в Хасково. Поет и писател, публицист и журналист с много публикации в специализираните издания, периодичния печат и електронните медии, главен мениджър на СБП. Автор и водещ на телевизионни и радиопредавания. От 2008 г. е автор и водещ на предаването за литература „Часът на думите“, което в момента е едно от най-слушаните предавания по програма „Христо Ботев“ на БНР. Известен български бард – един от основоположниците на движението „Поети с китара“ у нас. Автор на три стихосбирки: „Сезон за раздели“, „Поне веднъж“ и „Два куфара спомени“ – поетичен албум в съавторство с художника Владимир Пенев. Превеждан е в Сърбия, Русия, САЩ, Испания, Кипър. Постоянен член на международното жури на Световния фестивал на поезията в Нови Сад. Член е на СБП. Отива си от този свят на 25 септември 2014.

Автор:
Иглика Ганева
Публикация:
09.12.2014 г. 12:39
Етикети:
Кварто КвартетконцертBeethovenQuarto Quartet
Beethoven For Friends
Светослав Георгиев-Слави
Посетено:
1149
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/20510-quarto-quartet-s-betoven-kvarteti-v-beethoven-for-friends