Музика

Премиерата на „Фраскита” - с посвещение на големия български диригент Борис Хинчев

80 години от рождението на Борис Хинчев, диригент-постановчик на „Фраскита“ в Музикалния театър през сезон 1986/1987

Премиерата на „Фраскита” - с посвещение на големия български диригент Борис Хинчев


◊ СЪБИТИЕТО

Националният музикален театър представя най-новата си премиера - оперетата „Фраскита“ от един от царете на жанра Франц Лехар.

На 5 декември 2014 година от 19 часа своята първа среща с публиката ще имат в ролята на испанската циганка Фраскита - Валентина Корчакова. Като френския аристократ Арман Мирбо, който става прицел на отмъщението на Фраскита ще видим Марчо Апостолов. Милена Гюрова ще изиграе Доли, която е годеница на Арман, но всъщност се оказва омъжена за неговия приятел Иполит – в ролята Александър Мутафчийски. В бащата на Доли – фабрикантът Аристид Жиро ще се превъплъти басът Лъчезар Лазаров.

След като успешно се справиха с дебюта си в детския мюзикъл „Котаракът Шарл“ и спечелиха аплодисментите на най-малките зрители на Музикалния театър, четирима абсолвенти на НМА „Проф. Панчо Владигеров“ ще направят дебюти и в класическа оперета. Велин Михайлов ще бъде младият циганин Себастиано, който е влюбен във Фраскита. Собственикът на крайбрежното кафене Хуан ще бъде Калин Душков. Анна Вутова и Елица Желева ще бъдат Инес и Лола, двете танцьорки в бар „Алхамбра“, които ще изморят от танци татко Жиро. Собственикът на прословутия и до днес съществуващ бар в Барселона ще изиграе Иван Панев. Като моляците Санчо и Педро ще видим Георги Ханджиев и Александър Панайотов, камериерът на Арман Филип ще изиграе Тодор Велков, а Ралица Анкова и Десислава Тодорова са очарователните барманки, от които никой не отказва да си купи питие.

Премиерата е посветена на 80 години от рождението на големия български диригент Борис Хинчев, който е бил диригент-постановчик на последната постановка на „Фраскита“ на сцената на Националния музикален театър „Стефан Македонски“, поставена в сезон 1986/1987. Диригентът на тази последна постановка Юли Дамянов днес вече е диригент-постановчик. Режисурата е на гост-режисьора от Румъния Стефан Нягръу.

И още един дебют за Музикалния театър отбелязва тази постановка – на сценографа Николай Николов. Костюмите са на Цветанка Петкова-Стойнова, а горещите испански ритми постави хореографът Антоанета Алексиева. С участието на оркестъра, хора и балета на Националния музикален театър „Стефан Македонски“.Автор: Таня Симеонова – Национален музикален театър
03.12.2014 г. 19:23
Посетено: 1108
Етикети: Лехар, Музикален театър, Борис Хинчев, оперета Фраскита
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/20469-premierata-na-fraskita-s-posveshtenie-na-golemiya-balgarski-dirigent-boris-hinchev