Музика

Гала на виртуозите

Концерт на студенти от класа по цигулка на проф. Марио Хосен – НБУ

Гала на виртуозите


◊ СЪБИТИЕТО

Концертът на студенти от класа по цигулка на проф. Марио Хосен – НБУ „Гала на виртуозите“ ще се проведе на 1 декември от 18,30 ч. в къща-музей „Борис Христов“, ул. „Самуил“ 43

Организатор: Департамент „Музика“ на Нов български университет

В програмата: Х. Виенявски, А. Виотан, П. Владигеров, В. А. Моцарт, М. Брух, П. Чайковски, Й. Хюбай, Е. Изаи

Участват: Александър и Мартин Зайранови, Саки Надабе, Ралица Богданова, Деница Георгиева, Кристина Цанова, Александрина Миленова, Даниела Иванова

На рояла: Нона Кринчева

Проф. Марио Хосен е световнопризнат български цигулар, който живее в Австрия (Виена) и гастролира по света като концертиращ артист и преподавател. По покана на Нов български университет през последното десетилетие Марио Хосен преподава и у нас. Като преподавател Марио Хосен съчетава високи изисквания към студентите и младшите студенти и европейски дух.
Възпитаниците на НБУ вече са млади артисти с успешна кариера и гастролират като камерни солисти из целия свят.


◊ ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ

„Това са български музиканти. Изключителни млади таланти, които след края на университетското си обучение намират място и признание в световни музикални центрове като Париж, Виена и Мадрид, на международни фестивали и по-големи световни сцени. Концертите ни предлагат специално преживяване. Те носят традицията на европейския дух, съчетан с висок класически стил, но също и с академичната задълбоченост и виртуозност на нашите, българските музиканти. Тази хармония в интерпретацията е нещо, което успяхме да постигнем през годините на съвместна работа, и с времето се превърна в наша отличителна черта.“ (Марио Хосен)

Студентите на професор Хосен имат възможността не само да са част от Академичния оркестър „Орфеус“, на който той е художествен ръководител, но и непрекъснато да работят в организираните семинари и майсторските класове по цигулка със световни имена като проф. Михаел Фришеншлагер (Австрия), Жерар Пуле (Франция), Жулиде Ялчън (Турция) и др. Те са носители на престижни национални и международни награди. През 2013 година братята Мартин и Александър Зайранови получиха III и IV награда от Третия международен конкурс за цигулари ЕВРОАЗИЯ 2013 в Токио (Япония).

Автор:
НБУ
Публикация:
28.11.2014 г. 13:01
Посетено:
1139
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/20414-gala-na-virtuozite