Музика

Мандолинен квартет „Сезони” с българска премиера на композиция от Ценко Минкин

Концерт на 25 ноември от 19.00 часа в Зала БИАД

Мандолинен квартет „Сезони” с българска премиера на композиция от Ценко Минкин


◊ СЪБИТИЕТО

Мандолинен квартет „Сезони” с българска премиера на композиция от Ценко Минкин

Една от най-успешните ни мандолинни формации в последно време - квартет „Сезони”, ще свири на 25 ноември (вторник) от 19.00 часа в концертната зала БИАД на ул. „Раковски” 108 в столицата.

Квартетът е основан през 1996 г. от маестро Асен Димитров - създател на първия мандолинен оркестър в България. Участва и печели награди в престижни фестивали: "Аполония", "Балкански фестивал на китарната музика", Международен фестивал на мандолинната музика в Хърватска, международните фестивали на плектро музиката в Ла Риоха и Ла Коруня (Испания), 2014 Rally на Британската федерация по банджо, мандолина и китара и др. Реализира съвместни концерти и проекти за промоциране на мандолинната музика в партньорство със световноизвестни изпълнители, като испанското бандурия трио “ASSAI”, Ави Авитал (Израел), Токио мандолинен квартет, Мандолинен и китарен оркестър в гр. Каламазу (САЩ) и др. Съставът има два издадени диска: „Сезони” (2001) и „Приказка за Балкана” (2009) - и двата блестящо оценени на страниците на списание The Mandolin Journal, издавано от Класическото мандолинно общество на Америка. От 2012 г. „Сезони” е член на Британската федерация по банджо, мандолина и китара.

От създаването на квартета до момента в него участват Евдокия Бобоцова и Йоана Димитрова – мандолини, и Николай Петров – мандола. През последните осем години заедно с тях е китаристът и композитор Славчо Николов, познат повече като член на култовата рок-група БТР. Именно неговите авторски пиеси, създадени специално за квартета - в съчетание с музиката на големите български класици - до голяма степен допринасят за успехите на международна сцена. „Сезони” притежават целия финес и всички нюанси, които могат да се очакват от един класически камерен състав, като в същото време излъчват и динамичната енергия на една рок звезда!” – пише за състава  The Mandolin Journal  през 2010 г.

На концерта на „Сезони” в Зала БИАД за първи път пред българска публика ще звучи „Хетерометрия Булгара”  - нова творба на композитора Ценко Минкин.

Програмата включва още Хендел, Карл Дженкинс, Ясуо Кувахара, Лонгин Якубовски и Карлос Гардел, произведения на Марин Големинов,  Добри Христов и Парашкев Хаджиев, както и три композиции на Славчо Николов.

Автор:
Надя Пейкова
Публикация:
24.11.2014 г. 23:14
Посетено:
1921
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/20386-mandolinen-kvartet-sezoni-s-balgarska-premiera-na-kompozitsiya-ot-tsenko-minkin