Музика

Световноизвестни японски солисти на една сцена със Софийската филхармония

Концертът ще се състои на 23 ноември от 17:00 ч. в зала „България“

Световноизвестни японски солисти на една сцена със Софийската филхармония


◊ СЪБИТИЕТО

Японските музиканти Фумие Фукуи и Даичи Накамура ще изнесат специален съвместен концерт с оркестъра на Софийската филхармония
на 23 ноември, неделя, от 17:00 ч. в зала „България“. Вход с билети на касите на зала „България“.

Програмата на концерта включва „Рапсодия” от японския композитор и постоянен диригент на филхармоничния оркестър на NHK Юдзо Тояма, „Рапсодия в синьо“ на Джордж Гершуин със солист Фумие Фукуи и Концерт за цигулка в ре мажор от Йоханес Брамс със солист Даичи Накамура. Двамата солисти имат музикално сътрудничество с България и неведнъж са свирили с оркестъра на Софийската филхармония. Диригент на концерта е маестро Ангел Станков.

Фумие Фукуи идва за първи път в България като съпруга на бившия японски посланик Коичиро Фукуи, като по време на престоя си в България има над 100 изяви в солови концерти на престижни сцени, като изпълнява и богат репертоар с почти всички български оркестри. През 2006 г. печели първа награда в категорията „пиано-дуо“ на XIV Международен конкурс „Музиката и земята“, както и специалната титла „Музикант на света“, неприсъждана в последните 10 години, а през следващата 2007 г. свири съвместно с оркестъра на БНР, като за своето професионално изпълнение получава специална грамота. Фумие Фукуи е участвала като жури на няколко международни музикални конкурса в България – Седмия международен клавирен конкурс „Албер Русел“ (2006), Международния конкурс „Музиката и земята“ (2005, 2007) и Международния конкурс „Русалка“ (2005, 2006, 2007).

Младият японски солист Даичи Накамура изнася концерти предимно във Виена. През 2011 г. печели първа награда в Международния конкурс за цигулари „Проф. Недялка Симеонова“, а през 2013 г. – първо място на Международния конкурс „Васко Абаджиев“. Накамура печели и много други награди, като например на Международния конкурс „П. Чайковски“ за млади музиканти, Международния конкурс „Арам Хачатурян“ и др. От 2014 г. концертира в състава на Виенския камерен оркестър.


* * *

Дните на японската култура се организират в Република България от Посолството на Япония от 1990 година. За двадесет и пета поредна година българската общественост има възможност да се докосне до древното и съвременното лице на богатата японска култура.

Дните на японската култура през 2014 година се осъществяват със съдействието на Клуба на приятелите на Япония в България „Нихон Томоно Кай“ и с любезната финансова подкрепа на: Allianz, LB Bulgaricum, Astellas, Lexus, Canon, Mitsubishi Corporation, Геотехмин, Toshiba, JTI, Toyota, Kaliakra Wind Power, YAZAKI и Yokogawa България.


Автор:
Организаторите
Публикация:
21.11.2014 г. 16:36
Посетено:
1207
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/20353-svetovnoizvestni-yaponski-solisti-na-edna-stsena-sas-sofiyskata-filharmoniya