Музика

"Ученик и Маестро". Клавирен концерт на Констанца Дюлгерова и Людмил Ангелов

21 ноември 2014 г., 18:00 часа, Галерия „УниАрт“

"Ученик и Маестро". Клавирен концерт на Констанца Дюлгерова и Людмил Ангелов


◊ СЪБИТИЕТО

На 21.11.2014 от 18.00 часа в галерия „УниАрт“ на Нов български университет ще се състои концертът "Ученик и Mаестро“ – клавирно предизвикателство между професор Людмил Ангелов и неговата студентка в Нов български университет Констанца Дюлгерова. В програмата ще бъдат изпълнени виртуозни произведения за пиано от именити композитори.

В първата част Констанца Дюлгерова ще изсвири творби на Витолд Лютославски (5 пиеси из "12 фолклорни мелодии"); Лудвиг ван Бетовен (Соната във фа минор, оп. 57 "Appassionata") и Фредерик Шопен (Полонез-фантазия в ла-бемол мажор, оп. 61).

Във втората част маестро Людмил Ангелов ще ни представи Фредерик Шопен – Ноктюрно в до-диез минор, оп. 27 №1 и Скерцо в си-бемол минор, оп. 31; Александър Михаловски – 3 Мазурки, Юлиуш Зарембски – Голям полонез във фа-диез мажор, оп. 6, Мориц Мошковски – 4 Етюда из "Школа за двойни ноти", оп. 64.

Концертът ще бъде повторен в Музикалната академия във Варшава, по покана на висшето училище и като част от наградата на Констанца Дюлгерова за присъденото й първо място на Международния конкурс „Витолд Лютославски“ през лятото на 2013 година в София.


◊ ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ

Дебютантката от втория цикъл „Музиката на Америка” – сезон 2011-2012 Констанца Дюлгерова печели първа награда в своята възрастова група на Международния конкурс за млади инструменталисти и вокалисти, организиран от американската музикална компания MUSICCAS. Отличието е присъдено на 17-годишната Констанца, тогава още ученичка в НМУ „Любомир Пипков" в София. Сред наградените са изпълнители от Съединените щати, Южна Корея и Тайван – лауреати на многобройни международни конкурси.

Младата пианистка покори публиката в зала „България” на 2 март 2012 в рамките на поредицата „Любими виртуози и нови звезди”, в която взе участие пианистът и неин преподавател Людмил Ангелов. Констанца Дюлгерова е носител на редица престижни отличия от национални и международни конкурси: I място от Националния конкурс „Светослав Обретенов” – Провадия, I награда от фестивал-конкурса „Надежди, таланти, майстори” – курорт Албена (Добрич), II специална награда от конкурса "Chopin Golden Ring" – Словения, специална награда от Международния клавирен конкурс „PIANORAMA" - Дания и др. Констанца Дюлгерова е обявена за Музикант на годината за 2012 г. в категорията ДЕБЮТ. Тя е носител и на Първата награда – специалност "Пиано" във II възрастова група в Отворения конкурс за млади изпълнители "Витолд Лютославски" – София, 22-24 ноември 2013, като наградата е рецитал в Полша. Тя е обещаваща и изявена възпитаничка на българската клавирна школа, работи с именити клавирни педагози, но в последните 5 години основно с големия български пианист Людмил Ангелов. От есента на 2014 е негова редовна студентка в НБУ.

Маестро Людмил Ангелов няма нужда от реклама или ПР. За него е писано и се пише много. Той е любимец на медиите в България и по света. Причина за това е невероятната му филигранна техника и прецизното изпълнение на всяко концертно появяване на сцената у нас или в чужбина. За радост на България и на родните млади таланти той от 5 години преподава и у нас – в Нов български университет. Работи, както със студенти, така и с млади таланти, още незавършили средното си образование. Така те могат да се докоснат до големия виртуоз и да открият нови и по-лесни начини за справяне с трудната клавирна литература, още докато се изграждат и трупат техническа похватност. Тази 2014-та година, проф. Ангелов имаше пети пореден майсторски клас в НБУ, в който взеха участие 19 пианисти. Наградите бяха много, дори свързани с международни покани за концерти в Испания и Полша. Маестрото даде и специално отличие на двама от най-изявените млади таланти – редовен обучителен курс през учебната 2014-2015 година в НБУ.

Характерно за педагога Ангелов е, че той подава ръка на своите най-изявени студенти и курсисти. Нелеката задача да си на сцената с голям виртуоз може да бъде по-леко премината, ако този майстор на виртуозитета помогне и така заедно да спечелите публиката, която често е подготвена и има високи изисквания пред изпълнителите. Клавирната аудитория е квалифицирана. Тя знае, слуша, следи изявите на своите любимци. Затова концертът на 21 ноември 2014 в галерия УниАрт на НБУ ще е още една възможност да се насладим на невероятни изпълнения – едновременно класически, но и изключително трудни. Ще видим и чуем не само отново пианиста Людмил Ангелов, но ще усетим и неговата клавирна проекция – школата на педагога Людмил Ангелов.



Автор:
НБУ
Публикация:
19.11.2014 г. 14:21
Етикети:
Галерия УниАртНБУЛюдмил АнгеловКлавирен концерт
Констанца Дюлгерова
Ученик и Маестро
Посетено:
1772
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/20330-uchenik-i-maestro-klaviren-kontsert-na-konstantsa-dyulgerova-i-lyudmil-angelov