Музика

Русенска филхармония представя "Реквием" на Моцарт

Концерт на 12 ноември, 19.00 часа, в зала Филхармония - Русе

Русенска филхармония представя "Реквием" на Моцарт


◊ СЪБИТИЕТО

Русенска филхармония представя „Реквием” на Моцарт 

На 12 ноември, от 19.00 часа в зала Филхармония ще прозвучи вълнуващата творба на В. А. Моцарт „Реквием” в изпълнение на Русенска филхармония, хор „Дунавски звуци” под диригентството на Антъни Арморе.

Соловите партии ще бъдат изпълнени от Петя Цонева, Георгиос Филаделфевс, Владислава Гарвалова, Момчил Миланов.

 

◊ ПОВЕЧЕ ЗА ТВОРБАТА

"Реквием" завършва творческия път на Моцарт, това е последната творба на композитора. Това ни кара да възприемаме музиката му по много специален начин, като епилог на целия му живот, като художествено завещание. Моцарт пише "Реквием"-а по поръчка, която му е направена през юли 1791 г., но тогава той не е бил в състояние да пристъпи към работа – трябвало е първо да завърши оперите "Милосърдието на Тит" и "Вълшебната флейта". След премиерата на последната си опера композиторът изцяло фокусира вниманието си върху Реквием.

Моцарт е вече сериозно болен, когато пише „Реквием”-а. Той умира и е знаел, че дните му са преброени. Работил е с безпрецедентна бързина дори и за него, и въпреки това не успява да го завърши: от 12 замислени части, успява да приключи непълно 9. Моцарт оставя голямо количество нотен материал с нахвърляни идеи за музиката до края на „Реквием”-а. Моцарт Реквием е завършен от любимия ученик на Моцарт Ф. Кс. Зюсмайр, който е наясно с намеренията на Моцарт. Зюсмайр старателно отбира от оставените ноти на Моцарт всичко, което се отнася до Реквиема.

„Реквием” на Моцарт поражда множество легенди и дискусии. Едни от основните въпроси са какво е написано от Моцарт и какво е допълнено от Зюсмайр. Експертите-музиколози смятат, че текстът е автентичен до първите 8 такта на "Lacrimosa", след това вече е делото на Зюсмайр, който довършва творбата на базата на черновата на Моцарт, предварителни скици и устни инструкции на композитора.

„Реквием” на Моцарт се смята за едно от най-ценните му и мистериозни произведения, изпълнено е за първи път на погребението на композитора.

 


Автор:
Сийка Лапачка, Държавна опера Русе
Публикация:
10.11.2014 г. 14:06
Посетено:
1412
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/20244-rusenska-filharmoniya-predstavya-rekviem-na-motsart