Музика

Татяна Самуил свири премиерно Прокофиев с Радиосимфониците

Концерт на 8 ноември, 19 часа, Зала "България"

Татяна Самуил свири премиерно Прокофиев с Радиосимфониците


◊ СЪБИТИЕТО

Виртуозната руска цигуларка Татяна Самуил пристигна в София за съвместен концерт със Симфоничния оркестър на БНР под палката на маестро Емил Табаков. На 8 ноември (събота) в зала „България“ от 19.00 ч. тя ще изсвири за първи път в артистичната си кариера Концерт за цигулка и оркестър №1 на Сергей Прокофиев. 150-ата годишнина от рождението на композитора Анатоли Лядов ще бъде отбелязана с изпълнение на произведението „Вълшебното езеро“. Славянският музикален празник в зала „България“ ще завърши с популярната Симфония № 4 на Пьотр Илич Чайковски.
     
„За втори път съм в България. С вашата страна ме свързва едно изключително приятелство и творческо партньорство с пианистката Пламена Мангова. С нея реализирах дебютния си албум, като за 3 дни записахме 10-те сонати на Прокофиев“, разказва Татяна Самуил, която е професор в Кралската Консерватория в Антверпен, Белгия. „Радостна съм, че сред моите ученици има и две българки. Това са Лия Петрова, която вече свири по цял свят и е лауреат от конкурса „Тибор Варга“ в Швейцария и  Йоанна Петрова, която също е изключително дарование“.
      
Маестро Емил Табаков признава, че срещата с именитата цигуларка, носител на най-престижните световни награди, сред които и „Кралица Елизабет“, е изключително удоволствие.
    
„Изпълнението на Концерт №1 на Прокофиев бе по моя идея и настояване. Не знаех, че Татяна не го е свирила преди и го подготви специално за гостуването си в София. Цигулковите концерти на Прокофиев не се свирят често у нас. Ето защо музикалното събитие в събота ще бъде посрещнато оправдано с голям интерес от публиката, от оркестъра и от Татяна“, споделя маестро Емил Табаков.
     

◊ ОЩЕ ЗА ТАТЯНА САМУИЛ

За Татяна Самуил музиката и докосването до легендарната цигулка „Страдивари“, която получава след 30-ата си година, имат съдбоносно значение. Не само за кариерата й, но и в житейски план. „В края на миналия творчески сезон претърпях тежка катастрофа. Не свирих повече от 3 месеца, защото бях парализирана. Не посягах въобще към цигулката. В болницата, когато се съвзех, помолих да ми донесат моята цигулка. Знаех, че силата на духа е много важна в живота и усещах Божията помощ. Не можех да стоя на краката си, но започнах да свиря. Медицинските сестри в болницата бяха забелязали, че пациентите се радват на тези мои изпълнения и отваряха вратите на болничните стаи, за да могат всички да чуят как свиря Бах. Възстанових се изключително бързо благодарение на музиката. Лекарите бяха единодушни, че с  мен се случи чудо“, развълнувано си спомня цигуларката.
     
Успоредно с концертната си дейност Татяна Самуил приема предизвикателството да посети Сомалия, за да се включи като преподавател в Академията на Юрий Башмет. „Неговата мисия е да създава майсторски класове, както в Русия, така и по целия свят. За мен е изключително приятно да помагам в развитието на таланти на възраст от 4 до 10 години. Често казвам на учениците си, че ако след 300 години остане нещо от нашето време, то това едва ли ще са материални постижения. Със сигурност във вечността ще остане духовното и образците на съвременното творчество. Изкуството ни създава, то няма да умре, а ще остави следа в бъдещето.“



Автор:
Иван Върбанов, БНР
Публикация:
07.11.2014 г. 18:34
Посетено:
1085
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/20226-tatyana-samuil-sviri-premierno-prokofiev-s-radiosimfonitsite