Музика

Класически концерт "Шубертиада" с музика от Шуберт, Паганини, Глиер и Мерсон

С участието на Милена Моллова (пиано), Марио Хосен (цигулка), Стефания Янкова (виола), Марина Хинова (виолончело) и Маргарита Калчева (контрабас)

Класически концерт "Шубертиада" с музика от Шуберт, Паганини, Глиер и Мерсон


◊ ПОКАНА

Уважаеми колеги и приятели,

Департамент „Музика“ с удоволствие Ви кани отново на невероятен концерт, включен в артистичния музикален сезон 2014-2015 на Нов български университет.

Галерия УниАрт на НБУ ще отвори врати на 10 ноември от 18.00 часа за класически концерт „Шубертиада“ с музика от Шуберт, Паганини, Глиер и Мерсон.

Програма:

. Франц Шуберт – Соната за пиано и цигулка в сол минор, D 408
Изпълняват: Милена Моллова (пиано) и Марио Хосен (цигулка)

. Б. Мерсон – Вариации за трио върху австрийска оригинална тема в ми бемол мажор
«Brueder reicht die hand zum Bunde» В. А. Моцарт
Изпълняват: Милена Моллова (пиано), Марио Хосен (цигулка) и Марина Хинова (виолончело)

. Николо Паганини – Вариации „Вещицата“ Op. 8
Изпълняват: Марио Хосен (цигулка) и Милена Моллова (пиано)

. Райнхолд Глиер – Huit Morceaux; Prelude, Op. 39
Изпълняват: Марина Хинова (виолончело) и Марио Хосен (цигулка)

. Франц Шуберт – Квинтет в ла мажор „Пъстървата“, D 667
Изпълняват: Милена Моллова (пиано), Марио Хосен (цигулка), Стефания Янкова (виола), Марина Хинова (виолончело), Маргарита Калчева (контрабас)


Към известните и утвърдени музиканти, почетен професор на НБУ д-р Марио Хосен и почетен професор на НБУ Милена Моллова, се включват и младите музиканти Марина Хинова (виолончело) – участваща в симфоничен оркестър на БНР и струнен квартет Hypnotic, Маргарита Калчева (контрабас) – също от симфоничния оркестър на БНР, Стефания Янкова (виола), която е завършила музикалното училище към университет Билкент в Анкара (Турция) в класа на Давид Джафер (възпитаник на Московската консерватория). Висшето си образование продължава в НМА "Панчо Владигеров" при доц. Стефан Жилков. Участва в майсторските класове и е лауреат на Международни конкурси.

Шуберт (1797-1828) е един от най-големите австрийски композитори. Име, свързано с песенно творчество, с много клавирни произведения, с камерни и симфонични творби. Той е автор на над 600 солови песни по стихове на Гьоте, Фридрих Шилер, Хайнрих Хайне, на 9 симфонии (най-известната е осмата – „Недовършена“), на около 20 опери, на 17 увертюри, на 15 струнни квартета, на камерни ансамбли (сред които е клавирен квинтет „Пъстървата“), на сонати, валсове, фантазии, емпромптюта, музикални моменти, дивертименти, фуги, ронда, скерца, вариации, като и произведения с танцов характер – немски лендлери, екосези, галопи, менуети, полонези и др. Една от най-популярните творби на Шуберт е Клавирен квартет в ла мажор „Пъстървата“, написан 1819 – връх в този жанр.

Николо Паганини (1782-1840) е италиански композитор, виртуозен цигулар и виртуозен китарист. Той е сред най-известните и най-ярките музиканти на своето време. Смятан за първия виртуоз на цигулката, Паганини притежава и прилага новаторска техника в свиренето на цигулка. Автор е на многобройни сонати, капризи, 6 цигулкови концерти, струнни квартети и редица други произведения за цигулка и китара. Концертната му дейност е поредица от триумфи. В началото на 1828 Паганини реализира шестгодишно турне, което започва от Виена и завършва през септември 1834 в Париж. През периода от август 1828 до февруари 1831 той посещава 40 града в Германия, Чехия и Полша. Концертите във Виена, Париж и Лондон са приети с бурни овации. В негова чест от 1954 в Генуа (Италия) се провежда Международен конкурс за цигулари, който носи неговото име.

В концерта са включени и двама композитори, които да допълнят цветово и музикално произведенията на Шуберт и Паганини – руският композитор Глиер, който също е диригент и педагог. Творчеството му се отличава с картинност и програмност. А вариациите на Мерсон са различен прочит на известната австрийска мелодия, която се приписва на Моцарт и, заради популярността си, е превърната в химн и днес е лицето на Австрия.


Приятно слушане!

Департамент „Музика“
Доц. д-р Милена Шушулова






Автор:
Публикация:
07.11.2014 г. 14:16
Етикети:
Марина ХиноваМарио ХосенМилена МолловаПаганиниШубертмузикаНБУконцерт
Маргарита Калчева
Стефания Янкова
Мерсон
Глиер
Шубертиада
Посетено:
2143
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/20219-klasicheski-kontsert-shubertiada-s-muzika-ot-shubert-paganini-glier-i-merson