Музика

Борис Ковач свири за рождения ден на „Аларма Пънк Джаз”

В Първо студио на БНР ще прозвучат премиерно камерни творби на маестро Ковач

Борис Ковач свири за рождения ден на „Аларма Пънк Джаз”


◊ СЪБИТИЕТО

Популярният композитор и саксофонист Борис Ковач пристига в София, заедно с инструменталния квартет "Ritual Nova", за концерт, посветен на шестия рожден ден на фестивала „Аларма Пънк Джаз” на програма „Христо Ботев” на Българското национално радио. В Първо студио на обществената медия, на 30 октомври (четвъртък) от 21.30 ч., ще прозвучат премиерно камерни творби на маестро Ковач, а през втората част на музикалното събитие публиката ще се наслади на нови аранжименти на познати авангардни фолк и джаз произведения, създадени през последните две десетилетия.


◊ ЗА КОВАЧ И ГРУПАТА МУ

Ключова фигура не само за балканската, но и за европейската сцена, Борис Ковач не престава да изненадва с новите си музикални идеи, инспирирани от родната му Войводина (Западна Сърбия), в които са вплетени универсални послания. Борис Ковач гостува за първи път на българска сцена преди 12 години с квинтета си „ЛаДаАБа Оркест”, а през 2012 г. свири у нас с арменския акордеонист Давид Йенгибарян.


В репертоара на инструменталния квартет "Ritual Nova" влизат творби, както от различните периоди от творчеството на Борис Ковач (от Ritual Nova Ensemble, през „ЛаДаАБа Оркест” до „Ла Кампанела”), така и произведения в типичната за композитора премерена пропорция между интимност и грандиозност. В състава, освен самия Ковач, участват още и: Слободанка Стевич (пиано), позната на ценителите на новата камерна музика от участието й в албума „Catalogue Of Memories” (2012); Синиша Мазалица (контрабас), музикант, който свири не само в камерните проекти на Ковач, но и в последните записи на Мезей Силард, и синът на композитора - Лав, който е  настоящият барабанист на квинтета „Ла Кампанела”.


. Концертът на Борис Ковач е част от събитията, посветени на 80-годишнината на БНР. Билети могат да бъдат закупени в „Дюкян Меломан” , Ticketplus и Eventim.

Автор: Иван Върбанов, БНР
30.10.2014 г. 17:02
Посетено: 975
Етикети: Аларма Пънк Джаз, камерни творби, Ritual Nova, Ковач, Борис Ковач
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/20154-boris-kovach-sviri-za-rozhdeniya-den-na-alarma-pank-dzhaz