Музика

Героичният Бетовен и други композитори, останали в сянката на големите

Финален концерт от “Клавириада” - изпълнения на Тодор Петров, Олга Пашченко, Зефира Вълова

Героичният Бетовен и други композитори, останали в сянката на големите


◊ КОНЦЕРТЪТ

Героичният Бетовен и други композитори, останали в сянката на големите

Финалният концерт от “Клавириада”, на 1 ноември, събота, от 19 часа ще ви потопи в музиката на Л. В. Бетовен: клавирни вариации “Ероика”, соната за цигулка и фортепиано в до минор оп. 30, както и клавирни солови творби от К. Ф. Е. Бах, Хумел, Черни и др.

На сцената на Софийска градска художествена галерия ще бъдат Тодор Петров – изпълнител, открил и направил премиери на десетки клавирни творби, участвал в редица международни фестивали и с подчертан интерес към историческите пиана, както и Олга Пашченко – младата надежда на сцената на автентичните изпълнителски практики, пианистка и клавесинистка с награди от конкурсите в Брюж, Утрехт, Роверето, Лайпциг. Възпитаник е на Московската и Амстердамската консерватория. Ще й партнира Зефира Вълова (цигулка), също специализирала старинна музика в Амстердам.

Ще чуете не само съпоставка на тембрите на фортепиана по модели от Щайн, Валтер и Граф, изработени от американеца Пол МакНълти, но и съчетанието на Бетовеновото пиано с цигулка от XIX век, снабдена с кожени струни и лък, отговарящ на изискванията на епохата.


Билети:
Каса "Кантус фирмус" - зала "България"
Тел.: 00359 (2) 980 4787
София 1000, ул. Аксаков №1 и
www.ticketsbg.com

и пред залите, непосредствено преди концертите

* * *

Фестивалът "Изкуството а барока" е част от Календара на културните събития на Столична община за 2014 г.

С подкрепата на Столична община.Автор: Luxuria Europae
30.10.2014 г. 15:50
Посетено: 1077
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/20148-geroichniyat-betoven-i-drugi-kompozitori-ostanali-v-syankata-na-golemite