Музика

Четири дебюта и една премиера в Оперетата

Четирима възпитаници на НМА „Панчо Владигеров“ ще направят своя дебют в премиерния детски мюзикъл „Котаракът Шарл“ на НМТ „Стефан Македонски“

◊ ЧЕТИРИ ДЕБЮТА И ЕДНА ПРЕМИЕРА В ОПЕРЕТАТА

Илона Иванова ще влезе в „кожата“ на смелия и находчив котарак Шарл. Тя учи магистратура „Класическо пеене“ при проф. Мила Дюлгерова. И като всяко дете от музикантско семейство, свири на инструмент – пиано. Има участия като солист в концерти с Врачанската филхармония. Заедно с друг от дебютантите - Калин Душков, вече си е партнирала в  мюзикълите „Службогонци“ по музика на Парашкев Хаджиев и „Достатъчно“ по музика на младата Емелина Гочева и в операта „Измамения кадия“ от Глук - постановки на Учебния театър на Музикалната академия.

Елица Желева ще дебютира като принцеса Натали и също е свирила на пиано като малка. Завършва Музикалното училище в Стара Загора с оперно пеене и вече е студентска в Музикалната академия. Тя вече има своя дебют като Елайза Дулитъл от „Моята прекрасна лейди“ по музика на Фр. Лоу в постановка на Русенската опера.

За сърцето на принцеса Натали ще се пребори Жан – в изпълнение на Велин Михайлов. Той освен, че е най-младият от квартета на дебютантите, от най-ранна детска възраст пее. И няма как да е иначе, защото неговият дядо Георги Сотиров е част от златното поколение певци в Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“ във Велико Търново. Бил е и част от колектива на Държавния музикален театър „Стефан Македонски“. Сега младият Велин ще продължи по неговите стъпки на софийска сцена.

Калин Душков в ролята на Пипо завъшва Националното музикално училище „Любомир Пипков“ със специалност „Класическо пиано“. Сега  е студент по класическо пеене в класа на проф. Свилен Райчев. Вече има участия в различни музикални проекти, между които в операта „Детето и вълшебствата“ от Морис Равел на сцената на Софийската опера и балет и в мюзикъла „Свободни“ на сцената на Младежкия театър „Николай Бинев“.

„С радост и удоволствие каним млади колеги в нашите постановки, защото уважавам техния избор да се занимават с музикално изкуство", казва Марио Николов – директор на Националния музикален театър. „Знам колко  важно и трудно е всяко професионално начало и те трябва да имат своя шанс за професионална реализация. Да покажат своите певчески и артистични заложби и да имат възможност да работят с вече утвърдени имена на нашата сцена“, допълва той и им пожелава „На добър час“.

Своята премиера на 29 октомври ще имат и Венцислав Динов, Мария Коровешова и Боряна Йорданова.

Автор:
Таня Симеонова – Национален музикален театър
Публикация:
28.10.2014 г. 18:10
Етикети:
премиераМузикален театър
детски мюзикъл Котаракът Шарл
Посетено:
1003
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/20136-chetiri-debyuta-i-edna-premiera-v-operetata