Музика

"Една Моцартова вечер" с Quarto Quartet

"Малка нощна музика", Кларинетен квинтет в ла мажор и "Вечерна серенада" ще звучат за публиката в зала "България" на 11 ноември

"Една Моцартова вечер" с Quarto Quartet


◊ ПОКАНА ЗА ЕДНА МОЦАРТОВА ВЕЧЕР

На 11 ноември, от 19:30 Quarto Quartet ви очакват в зала „България” с втория си концерт от сезон 2014-2015. В компанията на моцартовата програма, която музикантите са ви подготвили ще се почувствате повече от приятно: „Малка нощна музика”, Кларинетен квинтет и „Вечерна серенада”.

Една от най-ярките творби на Волфганг Амадеус Моцарт „Малка нощна музика”, често изпълнявана със струнен оркестър, ще прозвучи за вас в оригиналната си версия за струнен квартет. Написана във времето, когато геният композира операта си "Дон Жуан", „Малка нощна музика” остава неиздадена 40 години и „вижда бял свят” едва когато вдовицата на Моцарт - Констанц - продава произведението на един издател в пакет от много негови непознати творби. Днес тази серенада е най-популярното произведение от световната класика и всеки познава основните теми, лесни за запяване и излъчващи светлина и щастие. Припомняме, че с изпълнението на Кларинетния квинтет в ла мажор Quarto печелят през 2006 година конкурса „250 години Моцарт”, а две години по-късно стават лауреати на Международния конкурс за австрийска камерна музика (2008 г.) с програма включваща „Малка нощна музика”. Тези две великолепни моцартови творби ще изсвирят за вас Иван Пенчев (цигулка), Светлана Станчева (цигулка), Татяна Тодорова (виола), Димитър Тенчев (виолончело) и Атанас Илиев (кларинет).

Концертът на 11 ноември ще завърши с пленителна „Вечерна серенада” ("Serenata notturna"), за изпълнението на която „Кварто” са поканили отново свои приятели - популярни музиканти от най-добрите софийски оркестри. Тази своя творба Моцарт е написал за необичаен състав от водещ струнен квартет с контрабас и специален малък струнен оркестър с тимпани. Партията на тимпаните е поверена от Quarto на очарователната тимпанистка на Софийска филхармония - Румяна Михайлова, на която са поверили една от каденците в творбата. „Вечерна серенада” Моцарт е композирал в три части – „Марш, „Менует” и „Рондо”.  Всяка една от тях носи характерния стил на композитора, но и духа и енергията на късния XVIII век, когато дивертименти, серенади и ноктюрни са били предпочитани като забавна музикална програма на светски приеми, вечѐри и семейни тържества.

След края на концерта не бързайте да си тръгнете защото Quarto Quartet  са ви подготвили бис-изненада, част от която ще ви загатнем: Любопитни ли сте как би звучала популярната моцартова соната за пиано „Турски марш” в аранжимент за две цигулки (на цигулките – Иван Пенчев и Иван Въгларов) и акомпаниращ струнен оркестър?

Билетите за концерта са на цени от 10, 12 и 15 лева и ще ги намерите на билетната каса на Софийска филхармония, в зала „България” (ул. "Аксаков" 1, тел. 029877656), както и онлайн на ticketplus.bg

 

◊ И ОЩЕ

Докато Quarto Quartet се подготвят за предстоящия си концерт „Една Моцартова вечер”, те научиха новината, че са номинирани за награда „Кристална лира” в категория Камерни ансамбли и са сред финалистите в категорията. На 1-ви ноември от 19 ч. в Музикалния театър на галаспектакъл по награждаването с престижното отличие предстои да бъдат обявени спечелилите. Повече за наградите можете да прочетете на сайта на Съюза на българските музикални и танцови дейци или в секция „Новини” на сайта на радио Classic FM.

Заедно с вълненията покрай предстоящите ноемврийски събития, неуморните музиканти на  Quarto Quartet вече планираха и следващите си концерти – очаквайте традиционния концерт „Честит рожден ден, Бетовен!” на 16 декември и „Хлапета по Коледа” на 23 декември (с участието на балет Vaya Dance Studio), а през януари съставът ще ви зарадва с още две камерни програми с творби от Барток и Шуман. Вече не е тайна, че Quarto-музикантите започват работата си и по предстоящия им съвместен проект в Зала 1 на НДК с известната фънк-група „Акага” – един обещаващ много настроение шоу-концерт, който може да очаквате с настъпването на пролетта.

 

Автор:
Иглика Ганева
Публикация:
28.10.2014 г. 11:56
Етикети:
Посетено:
1584
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/20126-edna-motsartova-vecher-s-quarto-quartet