Музика

Клавириада - Първо клавирно изложение на исторически пиана (Концерт I)

Концерт-представяне на 5 пиана: Щайн, Валтер, Граф, Плейел, Боасело

Клавириада - Първо клавирно изложение на исторически пиана (Концерт I)


◊ СЪБИТИЕТО

Клавириада - Първо клавирно изложение на исторически пиана

Концерт I - 28 октомври (вторник)
Софийска градска художествена галерия, 19 часа

Концерт-представяне на 5 пиана: Щайн, Валтер, Граф, Плейел, Боасело

Вивиана Софроницки – фортепиано (Русия) 
 &
Клавирно дуо Василий Илисавский & Галина Драганова

С подкрепата на Чешки културен център

В програмата: Мошелес, Дусек и др.

Фестивал “Изкуството на барока” и Чешки културен център представят първото в България изложение на старинни модели пиана “Клавириада”.

Петте инструмента пристигат специално за фестивала от Чехия. Те са достоверни реплики или “клонинги” на любимите пиана на Бетовен, Моцарт, Лист и Шопен и са изработени в Чехия от Пол Макнълти. Всепризнатият американски майстор живее и работи в Дивишов, Чехия от 1995 г. и е автор на повече от 100 пиана, предпочитани от звездите на световната клавирна сцена дори и пред самите оригинали.


◊ КОНЦЕРТЪТ

На 28 октомври в Софийска градска художествена галерия (ул. "Ген. Йосиф В. Гурко" 1, вход от ул. "Княз Ал. Батенберг") от 19 часа ще се състои първият от поредицата концерти в рамките на “Клавириада”. Пианистите Вивиана Софроницки, Василий Илисавский и Галина Драганова ще представят виртуозен репертоар, илюстриращ развитието на клавирната техника през 18.-19. век. Като въведение Вивиана Софроницки – една от най-значимите изпълнителки на фортепиано днес, ще представи особеностите и разкрие тайните за магическия звук на тези редки инструменти, а във втората част на концерта, след чаша вино по повод Деня на независимостта на Чешката Pепублика, клавирното дуо Драганова & Илисавский ще изпълнят творби от чешките композитори Игнац Мошелес и Ян Ладислав Дусек.

Ян Ладислав Дусек е първият в историята професионален пианист, който осъществява концертни турнета из цяла Европа. Той се превръща в своеобразен посланик на изкуството и издига клавирното изпълнителство до недостигнати за времето си измерения. Мошелес е наследник на традицията на Менделсон и Бетовен, а Сонатата за 4 ръце оп. 47, която ще прозвучи в концертната програма, се превръща в истински хит, който композиторът изпълнява заедно с Фредерик Шопен пред най-издигнатите културни кръгове на Европа.

Билети:
Каса "Кантус фирмус" - зала "България"
Тел.: 00359 (2) 980 4787
София 1000, ул. Аксаков №1 и
www.ticketsbg.com

и пред залите, непосредствено преди концертите

* * *

Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2014 г.

С подкрепата на Столична община.


Автор:
Luxuria Europae
Публикация:
26.10.2014 г. 18:09
Посетено:
1441
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/20119-klaviriada-parvo-klavirno-izlozhenie-na-istoricheski-piana-kontsert-i