Музика

Концерт на дуо Росица Бояджиева (флейта) - Николай Темнисков (туба)

В рамките на концертния цикъл "Музикални вторници в Зала БИАД"

Концерт на дуо Росица Бояджиева (флейта) - Николай Темнисков (туба)


◊ СЪБИТИЕТО

Концерт на дуо Росица Бояджиева (флейта) - Николай Темнисков (туба)

11 ноември 2014 г., 19:00 ч.
   
Зала БИАД (Зала "Асен Златаров") - Федерация на научно-техническите съюзи, ул. "Г. С. Раковски" 108, София 1000

В рамките на концертния цикъл "Музикални вторници в Зала БИАД"


Продажба на билети:
в деня на концерта, пред входа на залата.

Цена на билетите:
обикновени - 8 лв.,
за ученици, студенти и пенсионери - 4 лв.◊ ПРОГРАМА НА КОНЦЕРТА

. Николай Кауфман -
„От Странджа до Пирин”

. Стоян Бабеков -
Песен
Танц
„Молитва в Боянската църква”

. Румен Бояджиев-син -
Менует
Сарабанда

. Васил Казанджиев -
"Афоризми"


“... Безспорно съчетанието на флейта с туба е доста необичайно. Но тъкмо това е предизвикателството към българските композитори да сътворят нещо безпрецедентно в установената практика. Освен това отличните качества на двамата инструменталисти Росица Бояджиева и Николай Темнисков са гаранция за високо ниво на изпълнението, което те демонстрираха на редица успешни концерти у нас и в чужбина. Този състав вече се утвърди като едно интересно и оригинално явление в нашия музикален живот. Убеден съм, че пред тях се очертават широки перспективи за възходящо развитие в бъдеще.”
Академик Васил Казанджиев,
композитор и диригент


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ДУЕТА БОЯДЖИЕВА - ТЕМНИСКОВ

На 10.10.2008 г. за пръв път в българския музикален живот се появява ансамбъл мeжду флейта и туба. Дуетът Росица Бояджиева - Николай Темнисков свири на множество престижни форуми като международните фестивали “Камерна сцена София” – 2009 и 2010, “Славянска прегръдка” – 2009 и 2010, “Международен архитектурен пленер”, националните “Седмица на камерната музика - Добрич 2009”, “Нова българска музика” – 2010 и 2011, и др. Концертират в Унгария, Австрия, Словакия. Привличат вниманието на много композитори не само от България, но и от Холандия, Германия, САЩ и Русия.


Флейтистката Росица Бояджиева е родена в град Добрич. Завършва музикалното си образование в АМТИ, град Пловдив, в класа на Емануил Дидов. Специализира при проф. Лидия Ошавкова и проф. Георги Спасов. Завършва майсторските класове на Андраш Адорян и Анджело Персикили. Работи в Духовия оркестър на родния си град. Като част от състава участва в редица международни фестивали, национални прегледи, турнета в Чехия, Турция, Румъния. Едновременно с това концертира в солови и камерно-ансамблови изяви с разнороден по стил репертоар у нас и в Русия, Германия, Швейцария, Австрия, Унгария, Словакия. Работи със „Симфониета дел Арте” (Sinfonietta dell’Arte) - Виена. Осъществява премиерни изпълнения на някои съвременни български и холандски композитори. Участва с музикални импресии в много рецитали на известни поети от България и чужбина, в международни пленери и изложби. Инициатор и ръководител е на различни музикални и мултижанрови проекти в областта на културата. Дискография – “Меню за душата” – 2010. Нейни записи притежават Рай Уно, БНТ, БНР, Радио Варна. Лауреат на първа награда от „Music World 2001” - Италия, на “Сребърна лира” 2010 от Съюза на българските музикални и танцови дейци, както и на Годишната награда за музика - 2009 и 2010 година на Комисията за духовно развитие на община град Добрич.

Николай Темнисков завършва туба в НМА „Проф. П. Владигеров” - София, при Павел Яковчев и проф. Д-р Димитър Момчилов и майсторски клас по камерна музика при проф. Костадин Чилев. Работил е като артист-оркестрант и помощник-концертмайстор на Софийския духов оркестър. Преподавал е камерна музика и туба в НМУ "Л. Пипков" и камерна музика в НМА. Един от учредителите на "Академик брас". Постоянен член на Брас квинтет „София”. Инициира създаването на дуета флейта и туба. Осъществил е премиерните изпълнения на редица произведения за соло туба и оркестър и на множество камерни творби от български и чужди автори. Като член на камерни състави и оркестри участва в многобройни концерти у нас и в различни страни от три континента - Европа, Америка и Африка. Има реализирани записи за Фонда на БНР. Бил е солист на Симфониета - София, Камерен оркестър - Габрово, Симфоничния оркестър на БНР, Плевенска филхармония, Пазарджишка филхармония, Духов оркестър - В. Търново, Софийски духов оркестър, Духов оркестър - гр. Добрич, Държавна филхармония - Враца, „Симфониета дел Арте” (Sinfonietta dell’Arte) - Виена. Лауреат на IV Национален конкурс за камерна музика "Златната Диана" - Ямбол.„Познавам флейтистката Росица Бояджиева и с интерес следя нейното развитие. Баланс на звука във всички регистри, дълга, логично построена фраза, ритмична и метрична точност и яснота – това са само част от нейните изпълнителски умения. Репертоарът й включва музика от барока до пиеси, специално създадени за нея. Аз съм впечатлен от стабилността й на сцената, независимо дали свири като солист или с акомпанимент.”

Петър Крумов,
член на Съюза на българските композитори, диригент


“Николай Темнисков концертира активно от много години като професионалист – тубист. Той е желан партньор в редица камерни състави, някои от които е основал. Впечатлен съм от изявите му в нестандартното дуо флейта и туба, както от блестящата техника, показана от изпълнителите, така и от чудесния синхрон, различния по стил репертоар, непринудената емоция, с която те музицират...”

Проф. д-р Димитър Момчилов,
Ректор на Национална музикална академия “Панчо Владигеров”

 
... “Експериментът” се е оказал успешен, а резултат – силно въздействаща със своето широкообемно звуково пространство музика.”

Лили Крaчева,
списание “Музикални хоризонти”Автор: Nadja Pejkova
01.11.2014 г. 18:17
Посетено: 1819
Етикети: туба, флейта, концерт, Зала БИАД, Николай Темнисков, Росица Бояджиева
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/20105-kontsert-na-duo-rositsa-boyadzhieva-fleyta-nikolay-temniskov-tuba