Музика

Японска пианистка в общ концерт с българска флейтистка и най-добрите български женски гласове

Аями Файт (пиано), Мила Павлова (флейта) и Ева Квартет в Балабановата къща

◊ СЪБИТИЕТО

Японска пианистка в общ концерт
с българска флейтистка и най-добрите български женски гласове

Събитието е с вход свободен и ще се състои

на 27 октомври, понеделник, от 18:30 ч.
в Регионалния исторически музей, зала „Съединение“ в Пловдив


Концертът „България среща Япония“ ще събере на една сцена Аями Файт – известна японска пианистка, Мила Павлова – българска флейтистка и един от най-добрите български женски гласове – „Ева квартет“. Поводът е Петият международен фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“ в Пловдив и е част от 25-ите Дни на японската култура в България.

Концертът се организира от фондация „Музикартисимо“, Посолството на Япония, Община Пловдив и Общински институт „Старинен Пловдив“.


◊ В ПРОГРАМАТА

Аями Файт (пиано) и Мила Павлова (флейта)

. Есенна пъстрота (аранжимент Кейко Ямагучи)
. Пролетно море (композитор Мичио Мияги 1894–1956; аранжимент Масао Йошида1915–2003)
. Червено водно конче (композитор Кусаку Ямада 1886–1965; аранжимент Теруюки Нода 1940)
. Сакура (японска народна песен, аранж. Луис Мойс 1912–2007)
. Карамацу (композитор Хидео Кобаяши 1931)
. Ториянсе (японска народна песен; аранжимент Теруюки Нода 1940)


Ева Квартет

. Кожильо писан и шерян (обработка Стефка Кушлева)
. Седенки (обработка Костадин Генчев)
. Цар Мурад (обработка Красимир Кондов)
. Кучийка тича пред драмулийка (обработка Красимир Кондов)
. Шопски напеви (музика Ева квартет)
. Развивай Добро (обработка Стефка Кушлева)
. Яна овчар лъгала (обработка Димитър Христов)
. Лазарица (музика Николай Кауфман)
. Баба лук посела (музика Стефан Драгостинов)
. Минка е рано станала (обработка Стефка Кушлева)
. Бално ли ти е синольо (музика Иван Спасов)
. Йова (музика Гергана Димитрова)
. Отче наш (музика Николай Кедров)


◊ ЗА ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ

Аями Файт е изявена японска пианистка, концертираща активно като камерен и солов изпълнител. Родена е в Токио, Япония. В периода 1994-1998 г. изучава пиано в японското музикално училище Кунитачи. През 2003 г. завършва висшия етап на инструменталното си обучение, а през 2006 г. и следдипломна квалификация в Консерваторията в Мюнстер – Детмолд, Германия, в класа на именития проф. Келер.

Аями Файт е завършила редица майсторски класове в Европа и Япония при прочути педагози, сред които световноизвестният проф. Маргулис и проф. Вайхер в Германия (2001, 2002), както и проф. Арним в Италия (2005). Тя изнася множество солови рецитали и свири като солист на симфонични оркестри, като New City Orchestra в Токио.

Като камерен изпълнител японската пианистка е носител на Първа награда от Международния конкурс на Японско-австрийската асоциация в Токио.

Понастоящем Аями Файт живее в Мюнхен, Германия, където концертира в партньорство с известни инструменталисти. Интересите й се простират и върху интерпретацията на съвременната европейска и японска музика.


Мила Павлова е завършила Националното музикално училище „Любомир Пипков“ и Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ със специалност флейта. Носител е на Първа награда от X Национален конкурс за певци и инструменталисти „Светослав Обретенов“, на две Първи награди от конкурса по камерна музика „Златната Диана“ и на Извънредна награда и златен медал от Международния конкурс в Неерпелт, Белгия. Завършила е майсторските класове на Андраш Адориян на Лятната академия – Варна (1990, 1992). През 1997 г. специализира в Париж при световноизвестния френски флейтист Лойк Пулен и при прочутия Ален Марион в Парижката консерватория. На концертния подиум тя си партнира с именити български и чужди инструменталисти, певци и камерни формации. Изявява се като солист на Камерен ансамбъл „Софийски солисти”, ансамбъл „Оркестрал”, пловдивски и търновски камерни оркестри, Нов симфоничен оркестър, Оркестър AGBU и др.

В периода 1993–2000 г. е постоянен гост-оркестрант в Софийската филхармония. От 1995 г. е солист-оркестрант в Нов симфоничен оркестър и в Софийския симфоничен оркестър, а от 2003 г. – в Оркестъра на Класик ФМ радио. Тя е дългогодишен оркестрант-солист и на Фестивалния симфоничен оркестър на Лятната академия „Киджана” в Сиена, Италия. Мила Павлова е член на популярния квинтет „Пилекадоне“, номиниран за наградата „Кристална лира“ за върхови постижения в музикалното изкуство. Мила Павлова осъществява редица аудио и телевизионни записи за БНТ, БНР, радиостанции в Букурещ, Хановер, реализира първите изпълнения на множество български и чуждестранни произведения. През 2011 г. излиза неин компактдиск, наречен „Послания”.
 
Изявената флейтистка съчетава успешно кариерата си на солист с креативните си идеи в изкуството. През 2010 г. тя основава Международния фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща” в Пловдив, който през 2012 г. печели наградата „Музикален проект на годината” в престижната класация „Музикант на годината” на БНР. Самата Мила Павлова през 2013 г. е удостоена в същата класация с приза „Музикален мениджър на годината“.


„Ева квартет”, основан през 1996 г. от диригента Милен Иванов, включва едни от най-добрите български женски гласове – четирите млади солистки Гергана Димитрова, София Ковачева, Евелина Спасова и Даниела Стоичкова (избрани между хиляда кандидатки) от световноизвестния женски народен хор „Мистерията на българските гласове”. Всяка от певиците е представител на определен фолклорен регион в страната. И четирите са с музикално образование, получено в училищата за народна музика. „Ева квартет” изпълняват обработки на народни песни, писани специално за тях, автентичен фолклор, както и творби на композиторите Филип Кутев, Красимир Кюркчийски, Николай Кауфман, Стефан Мутафчиев и др. Важен дял в репертоара им заема и църковно-славянската музика. Квартетът е познат на българската публика от концертния подиум, от филмите за него, излъчени по БНТ, от участията му в предавания на БНР, за чийто фонд е осъществил многобройни записи.

Първият голям успех за състава е през 1998 г., когато швейцарският продуцент Марсел Селие включва четири песни на „Ева квартет” в четвъртия компакт диск от поредицата „Le Mistére des Voix Bulgáres”. Песента „Радке, мама, Радке” влиза и в сборния албум „Spiritus”, издаден от PolyGram, съдържащ етномузика от цял свят, с участието на имена като Дийп Форест, Ера, Андреа Бочели, Горан Брегович и др. Първият самостоятелен албум на формацията „Български фолклорни дарове“ (2001) съдържа 16 фолклорни песни, 5 църковно-славянски песнопения и 2 ремикса. Вторият им албум „Хармонии“ (2002), включва автентична и обработена фолклорна музика, както и авторски опуси на основата на църковните песнопения. През 2012 г. излиза третият албум на „Ева квартет”, озаглавен „Арката”. Той е съвместен проект с прочутия музикант Хектор Зазу и се смята за един от най-мащабните проекти в световната етномузика. Съставът си е спечелил широка популярност в цяла Европа, балканските страни и Япония. Той е постоянен участник в престижни международни фестивали, като: „Tanz and Folk Fest” – Рудолщадт (Германия), „Voice Mania” – Виена (Австрия), фестивала на етномузиката в Плаен (Германия), където е удостоен с Втора награда, музикалния фестивал в Япония, на който квартетът се изявява съвместно със солистите на Хамбургския балет в спектакъл по музиката на „Болеро” от Равел, фестивала на остров Ибиса (Испания), фестивала в Нюрнберг (Германия) и редица други. През 2003 г. именитият холивудски режисьор Иржи Хофман и полският композитор Кшесимир Дебски, впечатлени от уникалността на „Ева квартет”, ангажират българските певици за солистки в записите на музиката към историческата сага „Stara Basn”.

Автор:
M3 Communications Group, Inc.
Публикация:
24.10.2014 г. 14:39
Етикети:
концертБалабановата къщаЕва КвартетМила Павлова
женски гласове
японска пианистка
Аями Файт
Посетено:
1500
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/20097-yaponska-pianistka-v-obsht-kontsert-s-balgarska-fleytistka-i-nay-dobrite-balgarski-zhenski-glasove