Музика

Гюрер Айкал дирижира Радиосимфониците

Едно от големите имена на класическата музика в Турция с концерт в зала "България"

Гюрер Айкал дирижира Радиосимфониците


◊ СЪБИТИЕТО

Гюрер Айкал ще дирижира Симфоничният оркестър на БНР

на 24 октомври от 19.00 ч.
в зала „България“


По време на концерта на Симфоничният оркестър на БНР, на 24 октомври от 19 ч. в зала „България“, ще прозвучат: – увертюра „Хебриди” от Феликс Менделсон-Бартолди, Концерт за валдхорна № 1 на Рихард Щраус и Симфония № 4 от Йоханес Брамс.


◊ ЗА ДИРИГЕНТА И СОЛИСТА

Маестро Айкал учи дирижиране в Консерваторията в Анкара, а след това в Гилдхол Скул и в Кралската музикална академия в Лондон. Специализирал е в Италия при проф. Франко Ферара. Посещава лекциите на проф. Бертолучи във Ватикана, изследва грегорианската музика и ренесансовата полифония. Гюрер Айкал е бил главен диригент на Президентския симфоничен оркестър на Турция, директор на Държавната опера и балет. Основава Камерния оркестър на Анкара и филхармония „Борусан“ - Истанбул, а от 1999 г. е главен диригент на състава. Дирижирал е редица водещи оркестри в Европа, като реализира записи със световни престижни състави, сред които и Лондонската филхармония. Повече от 10 години е бил музикален директор на Симфоничния оркестър на Ел Пасо (Тексас, САЩ). Гюрер Айкал преподава дирижиране в много американски университети, а днес е професор в Университета Билкент (Анкара, Турция).


Солист на концерта ще е  Ясен Теодосиев - водач на валдхорните на радиооркестъра. Той е завършил Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в София в класа на  проф. Владислав Григоров, а по-късно става и негов асистент. Гостувал е като водач на група на Симфоничния оркестър на Лятната академия Киджана в Сиена и на Софийския симфоничен оркестър. Ясен Теодосиев гради успешна кариера в областта на камерната музика. Свирил е с музиканти от ранга на Божидар Ноев, Пламена Мангова, Аркади Шилклопер. От 2012 г. е част от състава и на атрактивния духов квинтет "Пилекадоне".Автор: Иван Върбанов, БНР
24.10.2014 г. 14:20
Посетено: 987
Етикети: класическа музика, зала България, концерт, Ясен Теодосиев, радиосинфоници, Гюрер Айкал
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/20096-gyurer-aykal-dirizhira-radiosimfonitsite