Музика

„Магията на виртуозитета“ – Паганини, Крайслер, Тартини, Вивалди

Концерт на Академичен оркестър „Орфеус“ на НБУ

„Магията на виртуозитета“ – Паганини, Крайслер, Тартини, Вивалди


◊ ПОКАНА ЗА КОНЦЕРТ

„Магията на виртуозитета“ – Паганини, Крайслер, Тартини, Вивалди


На 21 октомври 2014 г. от 18 ч. в Галерия УниАрт с концерт на Академичен оркестър „Орфеус“ на НБУ – камерен състав ще бъде открит музикален сезон 2014/2015. Организатор на събитието е департамент „Музика“

В програмата:
Телеман – Концерт за четири цигулки
Вивалди – Концерт за четири цигулки
Вивалди – Концерт за две цигулки
Хендел-Халворсен – „Пасакалия“
Глинка – Голям клавирен секстет

Участват:
Марио Хосен, Милена Моллова, Марина Хинова, Стефания Янкова, Маргарита Калчева и студентите от НБУ: Даниела Иванова, Александрина Миленова, Ралица Богданова, Мартин и Александър Зайранови, Деница Георгиева, Биляна Югова, Йоана Божидарова, Лора Ганева, Бурчу Окчан, Ерен Акчай

Академичен оркестър “Орфеус” на Нов български университет е създаден по идея на неговия интелектуален ръководител, световноизвестния цигулар Марио Хосен – професор в НБУ. Целта на оркестъра е чрез интересни музикални програми да се популяризира и вдъхнови музикалният живот и да се афишира музикалното присъствие на България и на Нов български университет в обединена Европа. Досега диригенти на оркестъра са били известни артисти като Хансйорг Шеленбергер, Филип Бернолд, Донг-Сук Канг, Антон Никулеску, Джи Парк, Волфганг Панхофер, Жерард Козе, Волфганг Клос, Борислав Иванов, Валери Вачев, Такаши Шимицу, Франсоа Пиер Декон, Йоел Матиас Йени. Посредством работа с международно признати виртуози, оркестърът има високо професионално ниво, изравнено с обучението в най-престижните музикални академии и университети в Европа и по света.

В основата на Академичния оркестър е струнен ансамбъл от 20 музиканти – възпитаници на НБУ и млади артисти, вече с успешна кариера и като камерни солисти из целия свят.

„Това са български музиканти. Изключителни млади таланти, които след края на университетското си обучение, намират място и признание в световни музикални центрове като Париж, Виена и Мадрид, на международни фестивали и на големи световни сцени. Нашите концерти са освен професионален, и емоционален повод тези млади хора да се завърнат в България, да покажат колко много могат да изразят с езика на музиката и да зарадват българските почитатели на класическа музика, които стават все повече и все по-взискателни” – казва проф. Хосен и допълва – „Концертите ни предлагат специално преживяване. Те носят традицията на европейският дух, съчетан с висок класичен стил, но също и академичната задълбоченост и виртуозност на нашите, българските музиканти. Тази хармония в интерпретацията е нещо, което успяхме да постигнем през годините на съвместна работа, и с времето се превърна в наша отличителна черта”.

В състава взимат участие настоящи студенти, курсисти, алумни на НБУ, младши студенти. Повечето от алумните понастоящем живеят, учат и работят във Виена, Мадрид, Париж, Токио и Лондон, но с радост се връщат, за да солират на оркестъра. Академичен оркестър “Орфеус” на Нов български университет е вече утвърден състав в културния афиш на България с представителна функция за НБУ.

Проф. Марио Хосен е световно признат български цигулар, който живее в Австрия (Виена) и гастролира по света като концертиращ артист и преподавател. По покана на Нов български университет през последното десетилетие Марио Хосен преподава и у нас, води майсторски класове и работи с академичния оркестър “Орфеус”. Идеята на проф. Хосен е чрез сериозни комуникационни усилия да се популяризира високата художествена музикално-артистичната дейност на НБУ в национален мащаб.

Стана традиция всяка година Академичния оркестър "Орфеус" на Нов български университет да има артистичен концертен сезон в галерия УниАрт и други престижни зали в столицата ни. Публиката очаква тези концерти и традицията е на път да се превърне в една добра практика за приобщаването на културата на България към Европейската музикална традиция.

Входът е свободен, заповядайте!



Автор:
НБУ
Публикация:
20.10.2014 г. 13:44
Посетено:
1567
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/20063-magiyata-na-virtuoziteta-paganini-kraysler-tartini-vivaldi