Музика

Клавесинен Концерт на възглавници

Прочут италиански клавесинист в Концерти на възглавници

Клавесинен Концерт на възглавници


◊ СЪБИТИЕТО

Клавесинен Концерт на възглавници

26 октомври 2014 г. (неделя), 11:00 и 17:00 ч.

София, Съюз на архитектите, "Кракра" № 11

Италианският месец в Концерти на възглавници продължава с гостуването на прочутия италиански клавесинист Сауро Аргалия. Майсторът на бароковия инструмент концертира из цяла Европа и пристига в България специално за Концерти на възглавници. Като предшественик на пианото, клавесинът много прилича на модерния си роднина по външния си вид, но звученето им се различава значително. Нежни китарни акорди, елегантни мелодии и виртуозни стремителни пасажи са характерни за този инструмент, съществуващ още от Средновековието.

За първи път в нашата програма, на клавесина ще прозвучат творби от италиански барокови композитори. Специално внимание ще обърнем на Доменико Скарлати, роден на датата на Клавесинния ни Концерт на възглавници, 26 октомври, преди точно 329 години. В допълнение, ще чуем Танцът-битка на Бернардо Стораче, Токата и скерцо на кукувицата от Бернардо Паскуини и музика от Балтасаре Галупи и Перголези. Музикалната програма ще бъде предшествана от Работилница на възглавници и последвана от Музикален урок на възглавници.


◊ ИЗПЪЛНИТЕЛЯТ

Органистът, клавесинист и хоров диригент Сауро Аргалия е роден в Анкона, Италия. Той завършва консерваториите в Болоня и Песаро с пълно отличие. Сред множеството му специализации са Литургично-музикален майсторски курс към Националното литургично бюро, майсторски класове по орган, клавесин и хорово дирижиране и тригодишен курс с проф. Емилия Фадини в Музикалното училище в Милано. Лауреат на множество конкурси по орган и клавесин, Сауро води богат концертен живот из цяла Италия, Германия, Унгария, Гърция, Франция, Уругвай, Малта, Австрия, Израел и Мароко.

Музикантът е записал два компактдиска с важни композиции от Джовани Батиста Перголези и няколко други с непубликувани комични опери от Балтазаре Галупи. Сауро Аргалия работи с оркестъра на Accademia della Libellula и дирижира полифоничните хорове “Città di Porto Sant’Elpidio” и “Armando Antonelli”.

Заедно с Лаура Пенези, Сауро е основател на асоциация “Унисоно” и ръководи множеството й музикални проекти. В допълнение, той е активен музиколог и е публикувал своите трудове в престижното издание “Studia Picena”.


◊ БИЛЕТИТЕ

Вече можете да закупите вашият семеен билет предварително онлайн с 5 лв. отстъпка или да направите предварителна резервация на http://pillows.bg/reservations/ или чрез мейл на tickets@modo.bg.

Закупуването на билетите ще е в деня на концерта.

Възрастен – 20 лв.
Дете – 5 лв.
Максимална цена за семейство – 35 лв.



Автор:
Модо България
Публикация:
15.10.2014 г. 16:31
Посетено:
1401
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/20032-klavesinen-kontsert-na-vazglavnitsi