Музика

Революционното откритие във вокалния джаз Юн Сун На ще пее отново на сцената на София Лайв Клуб в компанията на шведския китарист Улф Вакениус

"Сладък е светът, който изниква в съзнанието ти, когато слушаш Юн Сун На. Младата корейка е вълнуваща, блястяща, понякога забавно смешна, винаги чувствена – енергично нощно същество."

Революционното откритие във вокалния джаз Юн Сун На ще пее отново на сцената на София Лайв Клуб в компанията на шведския китарист Улф Вакениус


◊ СЪБИТИЕТО

Революционното откритие във вокалния джаз Юн Сун На ще пее отново на сцената на София Лайв Клуб в компанията на шведския китарист Улф Вакениус

15.10.2014, 20:00

Все още присъства ярък спомен в съзнанието на зрителите от концерта на Юн Сун На през 2012 г. в София - крехката й фигура, невероятният глас и ненатрапчивото, сякаш леко, по азиатски срамежливо, но в едно с това и солидно, запомнящо се присъствие на сцената. С една дума - незабравима! Безспорен музикален талант, Юн има вече куп признания и награди, три великолепни самостоятелни записа за Аct Music и още няколко други за различни издателства. Забележително е и изпълнението й на традиционна корейска песен на церемонията по закриването на последната Олимпиада – свидетелство за това, че изкуството на Юн Сун На е елитен израз на универсалния език на джаза, който винаги е бил мост между континентите и културите. Става дума за песента Arirang, от най-новия й албум Lento, който тя ще представи на живо на сцената на София Лайв Клуб, отново акомпанирана от невероятния китарист Улф Вакениус. 

Младата изпълнителка е способна да предаде емоцията на всяка песен по уникален начин, присъщ само за нея, като успява винаги да улови вниманието на публиката, затаила дъх в очакване да избухне в края на песента.  


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗПЪЛНИТЕЛКАТА

Израснала в музикално семейство, с баща диригент и майка актриса, Юн Сун На винаги е била заобиколена от музика. Тя дебютира на корейската сцена на 23 годишна възраст с корейския симфоничен оркестър и веднага привлича погледите с чара и вокалните си способности, но скоро след това решава да замине да учи джаз пеене в Париж, където завършва Консерваторията на Надя и Лили Буланже. Скритият й талант се открива бавно и постепенно в изявите й на парижката клубна сцена с групата й YSN 5tet. Мълвата за корейското чудо достига бързо до много известни музиканти, които бързо отправят поглед за съвместна работа с Юн Сун На. През 2009 г. излиза първият й албум "Voyage" (ACT), който веднага получава титлата "CD на месеца" на Jazzman.

В същата година Юн Сун На получава едновременно признание от френското и корейско министерство на културата. През следващата година певицата е гост на най-престижните световни  фестивали като Монреал джаз фестивал в Канада, "Джаз ет Линкълн Сентър" в САЩ, Марсиак Джаз Фестивал във Франция, Джава Джаз Фестивал в Индонезия и др. Към тези изяви се добавя и впечатляващото турне с Улф Вакениус, което включва участие в 50 града в 19 страни. Точно в тази година се слага началото на сътрудничеството й с шведския китарист, който беше гост на ІІІ Джаз Плюс Фестивал '07 г, което разцъфтява в последните три години. Вокалната мощ на Юн Сун На и невероятните китарни способности на Улф Вакениус се допълват и разбират перфектно, което дава възможност на талантливото дуо да се разхожда из света на импровизацията и да изследва немислими джаз територии. Тяхната уникална музикална химия им позволява да представят различни музикални аспекти, създавайки твърде интересни диалози. През 2013 г. Юн Сун На издава третия си албум за лейбъла ACT "Lento", в който, освен Улф, участва още и гостувалият три пъти на сцената на София Лайв Клуб Ларс Даниелсон.

Дуетът На - Вакениус на сцена блести с ярка светлина и разкрива един красив и емоционален джаз свят, в който всеки би копнял да се потопи макар и за няколко часа. Както казва Мишел Конта от френската медия Телерама: "Сладък е светът, който изниква в съзнанието ти, когато слушаш Юн Сун На. Младата корейка е вълнуваща, блястяща, понякога забавно смешна, винаги чувствена – енергично нощно същество." 


Билети: Предварителна продажба в мрежата на www.ticketplus.bg на цена 30 лева без място и 40 лева със запазено място(места се запазват само в Дюкян Меломан на ул. "6-ти септември" 7а или по тел. 02/9885862)



Автор:
Maргарита Борисова
Публикация:
08.10.2014 г. 12:53
Етикети:
sofia live clubsingerlive
Юн Сун На
Улф Вакениус
ulf wakenius
youn sun nah
vocal jazz
musica
Посетено:
1249
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/19963-revolyutsionnoto-otkritie-vav-vokalniya-dzhaz-yun-sun-na-shte-pee-otnovo-na-stsenata-na-sofiya-layv-klub-v-kompaniyata-na-shvedskiya-kitarist-ulf-vakenius