Музика

Милчо Левиев открива "Пловдивски джаз вечери"

За първи път пред пловдивска публика Маестрото ще представи албума си „Song of the Clown“

Милчо Левиев открива "Пловдивски джаз вечери"


◊ СЪБИТИЕТО

С концерт на легендарния джазмен Милчо Левиев на 9 октомври се открива  десетото юбилейно издание на Фестивала „Пловдивски джаз вечери“
. Концертът е от 19.00 часа в Дом на културата „Борис Христов“.

За първи път пред пловдивска публика Маестрото ще представи албума си „Song of the Clown“, реализиран през 2010 г. Композициите в него са своеобразен джазов диалог с театралната музика на ранния Панчо Владигеров, писана през 20-те години на миналия век за постановки на Макс Райнхарт в Берлин и Виена.

На сцената ще видим още няколко изявени джазови музиканти: Александър и Константин Владигерови – внуци на Панчо, във вокалните партии - Вики Алмазиду и Петър Салчев, Ицко Финци, Валери Костов, Веселин Веселинов-Еко, и Стоян Янкулов.

„Няма ден, в който по някакъв начин да не споменавам Панчо Владигеров! - споделя Милчо Левиев, който е ученик на великия композитор. - Театралната му музика разкрива един богат и неизследван свят, който звучи джазово и модерно, изненадващо и провокиращо. А като вземем под внимание факта, че тази музика е писана преди век, добиваме представа за гениалния размах, с който Панчо е творил“.

„Song of the Clown“ включва в себе си няколко вида изкуства: джазова и симфонична музика, поезия, театър. Само музикант от ранга на Милчо Левиев може да си позволи да претвори и доразвие идеите, заложени в театралната музика на Владигеров, като ги пречупи през философията на джаза. С присъщата си виртуозност при боравенето с целия арсенал от тембри и нюанси на звука Левиев дава воля на богатата си творческа фантазия и вдъхновение, за да постигне онези деликатни състояния, настроения, образи и атмосфера, които напомнят за най-съкровените лирични моменти в музиката на импресионистите.

Концертът се реализира от „Камерна сцена Пловдив“ и Община Пловдив. Билети – на касата пред Общината.
Автор:
Гергана Семерджиева, „Камерна сцена Пловдив“
Публикация:
17.09.2014 г. 13:56
Етикети:
Панчо ВладигеровконцертМилчо ЛевиевКамерна сцена Пловдив
Song of the Clown
фестивал Пловдивски джаз вечери
Посетено:
1293
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/19844-milcho-leviev-otkriva-plovdivski-dzhaz-vecheri