Музика

"Кварто квартет" откриват сезона си с Вивалди и Пиацола

"Vivaldi & Piazzolla 4 You" е първото заглавие в афиша на Quarto Quartet за сезон 2014/2015

"Кварто квартет" откриват сезона си с Вивалди и Пиацола


◊ НОВИЯТ СЕЗОН НА
QUARTO QUARTET

Quarto Quartet („Кварто квартет”) подготвят за публиката първия си концерт от новия музикален сезон. Тази година той попада между концертните програми за откриване на сезон 2014-2015 на Софийската филхармония и на Симфоничния оркестър на БНР.

Все по-дръзки са проектите на музикантите на Quarto Quartet към Софийска филхармония и през новия сезон те ще поднесат на своята публика изненадващи музикални хрумвания, които ще подпишат с личния си почерк - неподражаем стил, магнетизъм и виртуозност.

На 8 октомври, от 19:30 часа в зала „България” Quarto Quartet и приятели представят „свои” сезони с програма в две части - „Четирите годишни времена” от Антонио Вивалди и премиерна версия на „Четирите годишни времена на Буенос Айрес” по Астор Пиацола, в аранжимент на Матиас Гонзалес. Подборът на тези две изключително ярки произведения, разбира се, не е случаен – музикантите отново търсят предизвикателство в единството и контраста.

 

◊ КОНЦЕРТЪТ

Не се съмнявайте, че ще прекарате интересна вечер в залата - общото между двете заглавия в афиша ще останат всъщност само думите „четирите годишни времена”... и това, че са музикални творби от двама емблематични композитори. От гледна точка на епоха и композиторски стил двете произведения са коренно различни, но това, което ги обединява е, че темите от тези известни творби са любими на меломаните по цял свят. Освен естествената динамика при смяната на сезоните, която музикантите обещават, че ще почувствате осезаемо чрез силата на музиката, концертът ще ви впечатли с изящната красота на звуковата  палитра и с разнообразието от сола в различните инструменти – със сигурност ще доловите песента на птиците, шума на пролетните бързеи, вятъра в клоните на дърветата, шепота на листата им, мощта на  стихиите..., непредвидимите настроения на природата.

Специален е подборът и на състава от 15 музиканта, които ще са на сцената. Ако се вгледате в тях ще откриете познатите лица от лидерските позиции на най-добрите софийски оркестри. Този път замисъла на Quarto е да направят ансамбъл конкуриращ се с популярните „Московски виртуози” на Владимир Спиваков и „Кремерата Балтика” на Гидон Кремер. Основните солисти в първата част на концерта са двамата цигулари Иван Пенчев (Quarto Quartet, Софийска филхармония) и Иван Въгларов (Оркестър на Нациите, Германия), в чието изпълнение ще чуете и виртуозния Концерт за две цигулки от А. Вивалди. Двамата, освен великолепни музиканти са и дългогодишни приятели, а допреди десетина години бяха заедно в основата на Нов Симфоничен оркестър.

Във втората част на концертната програма солист ще бъде Матиас Гонзалес, който ще „развълнува” „Годишните времена” на Пиацола не само с тембъра на своя бандонеон, но и с една съвършено нова музикална версия на творбата. Матиас гостува на Quarto Quartet за втори път тази година и е написал за този концерт специални аранжименти по Пиацола, вдъхновени, както казва самият той, от това, че най-после в лицето на Quarto и техните приятели е срещнал невероятни музиканти, които могат да изсвирят наистина всичко, което чува във въображението си, а дори и повече от това. Иван Пенчев споделя, че Матиас Гонзалес е преаранжирал и дори композирал партиите на всички инструменти толкова сложни, че подготовката на музикантите по нотния материал заема наистина сериозно време от ежедневието им.

„Матиас написа за концерта ни на 8 октомври версия по Пиацола, само че за цигулка, бандонеон и струнни инструменти. Сложни са партиите и на Силвет Салиева на контрабаса и Стефан Врачев на чембалото – те ще се почувстват много специални солисти. Матиас е аранжирал за нас „Четирите годишни времена” по начин, който превръща всяка част в своего рода виртуозни Кончерто гроссо, които са „attacca” от част към част.”, разказва още Иван Пенчев, лидер на Quarto Quartet. Той не пропуска да отбележи, че тази трудна програма е много скъпа, но ще звучи за публиката в зала „България” на скромни цени на билетите, единствено благодарение на Софийска филхармония.

Идеята на Иван Пенчев, Иван Въгларов, Матиас Гонзалес и компания е да поднесат на публиката необичайно настроение подбудено, както от всякога актуалната тема за смяната на сезоните, така и от смяната на стиловете – от барока, до тангото и джаза. Музикантите от състава се шегуват: „Програмата на 8 октомври е толкова богата на звуци, че единственото, което няма да чуете е глъчката от черноморските плажове”.

С този концерт Quarto & Friends искат да ви подарят преживяване, което дълго ще помните.

Участват: Евгени Николов, Христо Андреев, Ива Джаджева, Негина Стоянова, Светлана Станчева, Дивна Белчева, Здравка Комитова, Александър Миролесков, Татяна Тодорова, Кирил Матанов, Кирил Христов, Димитър Тенчев, Кристиaна Алипиева, Силвет Салиева и Стефан Врачев.

Солисти: Иван Пенчев (цигулка), Иван Въгларов (цигулка) и Матиас Гонзалес (бандонеон), Аржентина.


Билетите са на цени от 10, 15 и 20 лева и са в продажба на билетната каса на Софийска филхармония в зала „България”, където можете да получите и картичка за отстъпка от цената на билетите за Quarto програмите, която ще важи за целия предстоящ сезон. Онлайн резервации на билети: ticketplus.bg

 

Автор:
Иглика Ганева
Публикация:
15.09.2014 г. 16:20
Етикети:
Матиас ГонзалесИванИван ПенчевбандонеонцигулкапремиераQuarto QuartetКварто квартетПиацолаВивалди
Въгларов
струнен оркестър
нови аранжименти
Четирите годишни времена
Piazzolla
Vivaldi
Посетено:
2067
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/19825-kvarto-kvartet-otkrivat-sezona-si-s-vivaldi-i-piatsola