Музика

Премиера на „Андре Шение” в Опера в Летния театър – Варна 2014

Със звездните български гласове Бойко Цветанов на 9 юли и Камен Чанев на 20 август

Премиера на „Андре Шение” в Опера в Летния театър – Варна 2014


◊ СЪБИТИЕТО

В петото издание на Опера в Летния театър за пръв път публиката ще види най-новата постановка на Държавна опера Варна на „Андре Шение” от Умберто Джордано. ”Андре Шение” се поставя за втори път на варненска сцена, сега от екип с диригент Вилиана Вълчева, режисьор и сценограф Кузман Попов, художник на костюмите Ася Стоименова, диригент на хора Стефан Бояджиев, хореограф Румяна Малчева.

В първия премиерен спектакъл в Опера в Летния театър на 9 юли от 21 часа ще аплодираме звездния тенор Бойко Цветанов в ролята на Андре Шение, Димитринка Райчева в образа на неговата любима Мадалена и великолепния Венцеслав Анастасов в ролята на Жерар.

Във втория премиерен спектакъл на 20 август от 21 часа ще се докоснем до високата класа на още един звезден български тенор - Камен Чанев. Таня Иванова ще бъде Мадалена, а изключителният Кирил Манолов - Жерар.


◊ ИСТОРИЧЕСКАТА ЛИЧНОСТ АНДРЕ ШЕНИЕ

Андре Шение е роден в Истанбул през 1762 г., в семейството на френски аристократ и майка гъркиня, завършва образованието си в Париж, работи като дипломат и журналист. Създава великолепни стихотворения, които съчетават красотата на класическата строгост с емоционален език, предвещаващ романтизма, но успява да публикува само 2 от тях. Години по-късно творбите му са признати за шедьоври на френската поезия от XVIII век.

Ревностен привърженик на революцията, Андре Шение искал да се запази живота на краля, заради което попаднал в затвора и въпреки че брат му Жозеф бил един от водачите на революцията, намира смъртта си на ешафода на 20 юли 1794 г., за зла участ, само два дни преди падането на Робеспиер.


◊ ОПЕРАТА „АНДРЕ ШЕНИЕ”

Това е четвъртата опера на италианския композитор, която той написва едва 27-годишен. Премиерата на 28 март 1896 г. в „Ла Скала” превръща никому неизвестния музикант в знаменитост. Кариерата на Джордано напомня историята и на Маскани, и на Леонкавало. И тримата композитори-веристи съчиняват шедьовър в младостта си – успех, който не могат да повторят до края на живота си. 

Вълнуващата история на френския поет вдъхновява Луиджи Илика за написването на изключително романтично либрето. Главният герой носи името на своя прототип Андре Шение, също като него е обвинен заради консервативната си позиция спрямо Френската революция и също като него умира на ешафода. Към тези исторически събития либретистът прибавя любовта на Шение с младата Мадалена дьо Коани, която избира смъртта пред живот без любимия и отива, заедно с него, на ешафода.

Творбата на Умберто Джордано, която макар и да се счита за една от най-добрите италиански опери на XIX век, не е сред най-поставяните заглавия. „Андре Шение” е спектакъл за пораженията, които нанася една революция върху съдбините на хората. Цитирайки Шекспир „Времето изскочи от пазвите си”, визирам хаоса, който настъпва, когато животът става неуправляем, когато се развихрят страстите и низките инстинкти яхват гребена на вълната. Часовникът тиктака и отброява последните минути на една класа, за да възвести раждането на новото време. Би ли могла красивата любовна история в едно време разделно да има щастлив край и да не завърши трагично, на ешафода?”, отбелязва в режисьорските си записки Кузман Попов.

„Могъщият орган – символ на вечното, на изконното, е разцепен на две и ние започваме да търсим и събираме отломките, с надеждата да го сглобим наново. Някъде, някога в необозримото бъдеще. С известна доза надежда и оптимизъм. Може би!”, допълва концепцията си Кузман Попов, автор и на рисунката на органа в плаката на постановката.


* * *

Опера в Летния театър – Варна 2014 представят ТМПЦ – Държавна Опера Варна, Община Варна и Дворец на културата и спорта, в подкрепа на кандидатурата на Варна за европейска културна столица 2019. Генерален спонсор Алфа Банк, медийни партньори БНР – Радио Варна, ТВ и в. „Черно море”, БНТ 2 - Варна, Дарик Радио Варна, в. „Народно дело”, www.petel.bg, www.moreto.net, www.dnesplus.bg; www.varnautre.bg, www.novavarna.net . Специални партньори Casta Diva, Viva la Musica, www.eventsinbulgaria.com

Автор: Виолета Тончева
04.07.2014 г. 14:21
Посетено: 1230
Етикети: Държавна опера Варна, Андре Шение, Премиера, Умберто Джордано, Опера в Летния театър – Варна 2014
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/19580-premiera-na-andre-shenie-v-opera-v-letniya-teatar-varna-2014