Музика

"Музиката на Латинска Америка" с Quarto & Friends

Quarto Quartet подготвят свой нов проект заедно със Софийска филхармония, със съдействието на посолствoто на Република Аржентина и Н. Пр. посланик Гийермо Асрак

"Музиката на Латинска Америка" с Quarto & Friends


◊ СЪБИТИЕТО

В тон с лятното настроение музикантите от Quarto Quartet канят на 9 юли столичната публика на концерт „Музиката на Латинска Америка” под диригентството на Алехандро Дуалде (Аржентина, Италия).

Неуморните Quarto Quartet и младият диригент отдавна обмислят идеята да представят концертна програма от премиерни за България творби на латиноамерикански композитори. Изборът на дата съвпада с деня, в който Аржентина празнува независимостта си.

Благодарение на подкрепата на Софийска филхармония концертът в зала „България” се очертава като музикален празник за всички, които се чувстват привлечени от характерния език на мелодиката и ритъма на Мексико и Аржентина. Музиката, която ще чуете е от аржентинските композитори Луиз Хианео и Астор Пиацола, а Мексико ще присъства с творби от Силвестре Ревуелтас, Хосе Пабло Монкайо и Артуро Маркес.

 

◊ КОНЦЕРТЪТ

За концерта към Quarto Quartet се присъединяват техни приятели от най-добрите оркестри в София, разраствайки състава до камерен оркестър. Творбите на Ревуелтас, Монкайо, Маркес и Хианео са специално адаптирани от маестро Дуалде за този концерт. Концертът за бандонеон и оркестър от Астор Пиацола ще бъде изпълнен в оригиналната си версия със солист аржентинския бандонеонист Матиас Гонзалес, който пристига в България за първи път. Концертмайстор е отново Иван Пенчев („фронтмен” на Кварто квартет), който споделя, че за музикантите е истинско удоволствие да свирят такава специфична музика, която макар идваща от другия край на земното кълбо е близка до темперамента на българите и се възприема с ентусиазъм, както от професионалните музиканти, така и от меломаните.

Началния час на концерта е 19:30 часа. Билетите за „Музиката на Латинска Америка” са вече в продажба на билетната каса на Софийска филхармония в зала „България”, в „Дюкян Меломан” (ул. „6 септември” №7а) и онлайн на ticketplus.bg и са на цени от 8 до 20 лева.

С този концерт Quarto Quartet приключва поредния си успешен сезон. Проектите, които съставът представи бяха в партньорство със Софийска филхармония, чийто 85-годишен юбилей бе лайтмотива в бляскавия й афиш през целия сезон 2013-2014.

 

◊ И ОЩЕ

Паралелно с подготовката за концерта „Музиката на Латинска Америка” Quarto Quartet записват музика за диск с пианиста Христо Казаков, а през новия сезон 2015 ги очаква съвместно турне в Швейцария. На 11 юли по повод Международния ден на бандонеона и 100-годишнината от рождението на Анибал Троило Quarto Quartet свирят танго на организираната от Асоциация Tango.bg милонга в Камерна зала „България”, с участието на аржентинска танго двойка.

Алехандро Дуалде е роден в Аржентина в семейство с италиански корени. Той е диригент, музикант, режисьор, композитор, изпълнител и преподавател. Дейността му като диригент започва с Младежкия оркестър Либертадор Сан Мартин, където е асистент на маестро Марио Бензекри. След като завършва Аржентинската национална консерватория оркестрово дирижиране, той се премества да живее в Италия, за да продължи обучението си. Забележително е, редовното му участие в престижната ''Accademia Musicale Chigiana'', където учи при маестро Джанлуиджи Джелмети. Като саксофонист и китарист, той е гостувал с различни ансамбли в Буенос Айрес. Има записи за киното и телевизията.

Благодарение на своя опит в издаването на нотен материал той е поканен от аржентинската асоциация ''El Dorado'' да бъде лектор на Международния фестивал на младежките оркестри  в Буенос Айрес. От декември 2012 г. той живее в София – България, за този период е работил с ''Нов Симфоничен Оркестър''  и Камерна Опера Благоевград.

Матиас Гонзалес е роден през 1981 г. в Буенос Айрес, Аржентина и е популярен изпълнител на бандонеон, който има многобройни участия в проекти с най-големите световни танго оркестри, както  и известни камерни танго формации. След завършване на музикалното си образование в Аржентина той продължава обучението си в Париж, Франция, където  изучава композиция и дирижиране. Има своя солова кариера с редица турнета  по цял свят, както и участия в програми на едни от най-известните концертни зали в света - ColónTheater (La Coruña), Concertgeböw (Amsterdam), Bordeaux and Lyon operas и много други.

 

◊ ПОВЕЧЕ ЗА QUARTO QUARTET

Quarto Quartet (Кварто квартет) е български камерен състав за класическа и модерна музика, с проекти радващи се на голям успех. Негови участници са водещите музиканти – концертмайстори и водачи на оркестрите на Софийска филхармония, БНР, Софийски солисти, „Квартет Димов” и др. Създаден като клавирен квартет през 2005 г. от Иван Пенчев (цигулка), Дарина Василева (пиано), Татяна Тодорова (виола) и Стоян Божков (виолончело), днес съставът следва линия на развитие, в чиято основа е динамиката. Често Quarto променя състава си от дуо до камерен оркестър, като това прави възможно изпълнението на разнообразни програми.

На Quarto Quartet гостуват най-големите имена в музикалния свят. Съставът е официален партньор на Софийска филхармония и през сезони 2011, 2012 и 2013 изпълни редица самостоятелни концерти в залите на Концертен комплекс „България”.

Quarto Quartet представи официално България в Брюксел, през 2011 година със своя програма в зала „Йехуди Менухин” на Европейския парламент, където прозвучаха клавирните квартети на Малер, Пипков и Брамс.

Квартетът има десетки успешни концерти в страната и чужбина, записи за БНР и БНТ, а музикантите са лауреати на множество международни и национални конкурси – „Х. Виенявски” в Полша, „Коциян” в Чехия, „П. Владигеров”, „Музиката и земята”. За качествените интерпретации, които Quarto Quartet представят, квартетът бе отличен с награди от престижни международни и национални конкурси – "250 години Моцарт" 2006, "Конкурс за Австрийска музика" 2008, Конкурс "М. Големинов" 2008, Конкурс „Йоханес Брамс 2010” в Австрия и други.

 

 

Автор: Иглика Ганева
24.06.2014 г. 19:29
Посетено: 1529
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/19530-muzikata-na-latinska-amerika-s-quarto-friends