Музика

Акценти в петото издание на Опера в Летния театър – Варна 2014

Варна – кандидат за европейска столица на културата 2019

Акценти в петото издание на Опера в Летния театър – Варна 2014


◊ СЪБИТИЕТО

Пето издание на Опера в Летния театър – Варна 2014  

13 музикални събития от 20 юни до 23 август с премиери на „Андре Шение” и „Отело”, премиера на лятна сцена на „Исус Христос супер звезда”, Оперна гала, Оперетна гала, Мюзикъл гала и звездни солисти - Карло Коломбара, Камен Чанев, Франческо Меда, Калуди Калудов, Алексей Татаринцев, Бойко Цветанов, Сорина Мунтеану, Ирина Йордакеску, Кирил Манолов, Агунда Кулаева, Васил Петров и др.


◊ АКЦЕНТИТЕ В ПРОГРАМАТА

Основните усилия на оперните артисти са насочени към двете премиери - „Андре Шение” от Умберто Джордано - постановка на младата и талантлива варненка Вилиана Вълчева с постоянен творчески адрес в Швейцария и главния режисьор на Държавна опера Варна Кузман Попов и „Отело” от Джузепе Верди – постановка на италианския диригент Стефано Сегедони и френската режисьорка Емануел Кордолиани. 

В премиерните спектакли на „Андре Шение” ще аплодираме в главните роли звездни български гласове - на 9 юли тенора Бойко Цветанов и баритона Венцеслав Анастасов, на които ще партнира сопраното Димитринка Райчева, а на 20 aвгуст – тенора Камен Чанев и баритона Кирил Манолов със сопраното Таня Иванова. Екипът на отдавна непоставяната у нас творба „Андре Шение” е убеден, че в тази класическа веристична творба зрителите ще намерят аналогия с динамичните процеси в съвременното общество.

Постановката на Вердиевия шедьовър „Отело”, резултат от партньорството  между Държавна опера Варна и оперните театри в Лимож и Реймс – Франция, е продължение на успешните творчески контакти с режисьорката Емануел Кордолиани, която преди време постави за пръв път в България на варненска сцена операта „Граф Ори” от Росини. Премиерата на „Отело” отразява също така перфектното сътрудничество между Държавна опера Варна и италианския диригент Стефано Сегедони, който след изключително успешната постановка на „Севилският бръснар” във Варна, сега е диригент-постановчик и на „Отело”. Сценографията е дело на Алис Лалуа и Емили Руа, костюмите - на Жули Скобелцин (Франция). За премиерата на 2 август е поканен великолепният италиански тенор Франческо Меда, чието присъствие прави чест на всяка оперна сцена.

Рок операта „Исус Христос супер звезда”, в главната роля с Нейчо Петров-Реджи на 7 юли и Костадин Георгиев-Калки на 13 август, със сигурност ще привлече много зрители в Летния театър, като имаме предвид огромния успех от премиерните спектакли по време на Великденския музикален фестивал т. г. с диригент Юли Дамянов и режисьор Светозар Донев. Своите герои в „Исус Христос супер звезда” ще пресъздадат отново великолепните солисти на Националния музикален театър Александър Мутафчийски и Георги Ханджиев, а Даниела Димова и Силвия Ангелова ще интерпретират единствения женски образ в уникалната творба на А. Л. Уебър - Мария Магдалена.

Мюзикълът ще тържествува в Мюзикъл гала на 11 август. Аранжиментите на хитове от мюзикълите по филмите „Цар Лъв”, „Красавицата и звярът”, „Клетниците” и „Парижката Света Богородица” е подготвил Юли Дамянов, който ще дирижира концерта – нека да припомним, че за миналогодишната Super Star Gala с хитове от мюзикъли Юли Дамянов стана носител на българския Оскар за музика - Кристална лира 2013 на СБМТД. Голямото име в режисираната от Марио Николов Мюзикъл гала ще бъде аристократичният Васил Петров.

 „Мадам Бътерфлай” с варненския тенор от световна величина Калуди Калудов. Суперлативи могат да се кажат и за спектакъла „Мадам Бътерфлай” на 26 юни, в който, под диригентството на Деян Павлов, ще аплодираме Калуди Калудов - любимия на варненци тенор от световна величина, почетен гражданин на нашия град и признат музикален педагог.

„Дон Жуан” с Венцеслав Анастасов и Евгений Станимиров. В Опера в Летния театър 2014 ще бъдат представени и най-новите премиерни заглавия на Държавна опера Варна. Съвсем в началото, на 20 юни, ще проследим оригиналния режисьорски прочит на Александър Текелиев на „Дон Жуан” от Моцарт. В неостаряващия оперен трилър своето вокално и артистично майсторство ще покажат Венцеслав Анастасов, Евгений Станимиров, Линка Стоянова, Арсений Арсов, Ина Петрова, Илина Михайлова, Пламен Димитров. Дирижира Вилиана Вълчева.

 „Травиата” с Диана Тугуй, „Риголето” с Алексей Татаринцев В „Травиата”, постановка на Кузман Попов, ще посрещнем първото сопрано на операта в Крайова (Румъния) Диана Тугуй, чието изящно превъплъщение в образа на Виолета вече познаваме. „Травиата” на 2 юли ще дирижира Стефан Линев, а Стефано Сегедони (Италия) ще застане на диригентския пулт за „Риголето” на 8 август, когато в ролята Херцога ще се представи за пръв път във Варна руската оперна знаменитост, тенора Алексей Татаринцев.

Брилятният тенор Камен Чанев в Оперната гала. Няма да бъдат забравени почитателите на станалите вече традиционни за фестивала Оперна и Оперетна гала със знакови арии и ансамбли и разбира се с любими солисти. Би могло да се каже, че двата жанра рамкират петото издание на Опера в Летния театър. Оперетната гала, под диригентството на Юли Дамянов, с водещи солисти на Националния музикален театър и Държавна опера Варна, е планирана за 24 юни, а Оперната гала, под диригентството на Борислав Иванов и режисурата на Кузман Попов, ще бъде на 18 август. Сред големите имена в това вълнуващо преживяване ще приветстваме Ирина Йордакеску (Румъния), Агунда Кулаева (Русия) и брилянтния Камен Чанев - тенора, когото публиката от всички точки на планетата, задължително изпраща с дълго нестихващи аплодисменти.

Кулминацията „Набуко” със звездите Карло Коломбара, Сорина Мунтеану и Кирил Манолов. Най-големият съвременен Вердиев бас Карло Коломбара (Италия), звездата на Букурещката национална опера Сорина Мунтеану и великолепният български баритон Кирил Манолов несъмнено ще превърнат последния спектакъл от оперното лято - „Набуко” на 23 август, под диригентската палка на Борислав Иванов, в естествена кулминация на Опера в Летния театър 2014 и събитие от световна величина.

Aко предишното издание на Опера в Летния театър привлече рекордните 19 000 зрители и спечели най-справедливата Кристална лира – Наградата на публиката, то варненските оперни артисти несъмнено ще направят всичко, за да заслужат одобрението на публиката и да спечелят нови приятели и през тази година. А за шестото издание на Опера в Летния театър през 2015 г. вече се знае, че главната роля в премиерата на „Адриана Лекуврьор” от Франческо Чилеа е приела да изпълнява световноизвестното българско мецосопрано Надя Кръстева – солистка на Виенската Щатсопер.


 

 

 

Автор: Виолета Тончева
20.06.2014 г. 18:47
Посетено: 993
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/19503-aktsenti-v-petoto-izdanie-na-opera-v-letniya-teatar-varna-2014