Музика

Световният бас Паата Бурчуладзе идва в България за концерт на Античния театър

В програмата: арии из опери и ортодоксална музика от репертоара на Борис Христов

Световният бас Паата Бурчуладзе идва в България за концерт на Античния театър


◊ СЪБИТИЕТО

Световният бас Паата Бурчуладзе ще изнесе концерт в България на 21 юни на Античен театър Пловдив. Певецът предизвиква сензация през 1985 година с дебюта си в „Аида” в Лондон, редом до Лучано Павароти. След това покорява Ла Скала, Виенската държавна опера, оперните театри в Мюнхен, Хамбург, Париж, Хамбург, Вашингтон, Сан Франциско и Метрополитън опера в Ню Йорк. Дискографията му включва десетки заглавия за най-престижните звукозаписни компании.

Паата Бурчуладзе е първият грузинец провъзгласен за принц от Руската православна църква. Не по-малко престижни са званията като посланик на добра воля на Обединените нации, УНИЦЕФ и “Commendatore” в Италия.

Последните му ангажименти включват „Аида” и „Набуко” на Арена ди Верона, „Дон Карлос” в Берлин и „Севилският бръснар” в Метрополитън. На Античния театър в Пловдив великият бас ще изпълни именно арии от „Дон Карлос” и „Набуко”. В програмата са включени и откъси от коронната роля му роля в „Борис Годунов”, както и ортодоксална музика от репертоара на Борис Христов. Заедно с Паата Бурчуладзе на сцената ще се качат хористи от четири български музикални формации, както и солистите Крум Гълъбов и Ивайло Джуров.

Паата Бурчуладзе пристига в България по покана на маестро Иван Ангелов, артистичен  директор на OPERA OPEN – продължение на традиционните Вердиеви вечери. Диригенти на концерта ще са Иван Ангелов и Диан Чобанов, който е музикален директор на Държавна опера – Пловдив.

Билети се продават на касата на Концертна зала, в Билетен център пред Общината, в Билетница в Мол Пловдив и в мрежата на eventim.bg.

Автор:
Държавна опера Пловдив
Публикация:
16.06.2014 г. 14:52
Посетено:
1113
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/19462-svetovniyat-bas-paata-burchuladze-idva-v-balgariya-za-kontsert-na-antichniya-teatar