Музика

Мила Георгиева свири Моцарт с Радиосимфониците

Радиосимфониците закриват успешния си сезон с концерт в зала „България“ на 13 юни

Мила Георгиева свири Моцарт с Радиосимфониците


◊ СЪБИТИЕТО

Радиосимфониците закриват успешния си сезон с концерт в зала „България“ на 13 юни, петък, от 19:00 ч. 

Под палката на маестро Емил Табаков, софийската публика ще чуе две творби на Моцарт - увертюрата „Театралният директор“ и Концерт № 5 за цигулка и оркестър. Мила Георгиева ще бъде солист по време на изпълнението на „Животът на героя“ на Рихард Щраус.

Мила Георгиева е първи концертмайстор на Радиооркестъра в Щутгарт вече 11 сезона. Започва да свири на цигулка от 4-годишна. Младата цигуларка се радва на световна известност още в тийнеъджърските си години. Печели първи награди от конкурси в Италия, Чехия и България. Доразвива таланта си в „Джулиард Скул” (Ню Йорк) при Дороти Дилей и в „Гилдхол Скул” (Лондон) при Ифра Нийман. Георгиева е свирила като солистка с най-престижните музикални състави, сред които: оркестър „Гевандхаус” под диригентството на Курт Мазур, Бамбергският симфоничен оркестър под диригентството на Жорж Претр, Цюрихският камерен оркестър, оркестрите на Белгийското и Холандското радио и телевизия, Камерният оркестър „Ференц Лист” от Будапеща. Гостува на фестивали от ранга  на Великденския фестивал в Залцбург, прави турнета в Европа, Южна Америка и Япония.


◊ ПРОГРАМАТА

За участието си в концерта на Радиосимфониците, Мила Георгиева избра Петия концерт на Моцарт. Музикалната критика определя творбата като безспорният „крал“ сред цигулковите концерти създадени през втората половина на 18. век, притежаваща изключителна щедрост на музикалната линия, ритмично многообразие и висока техническа трудност. Само за 8 месеца през 1775, когато е едва 19-годишен, Моцарт пише петте свои цигулкови концерта впечатлен от залцбургския концертмайстор Гаетано Брунети.

123 години по-късно е създадена симфоничната поема „Животът на героя“. Рихард Щраус я създава на границата на два века (през 1898 г.), с идеята да създаде творба „в духа на Бетовеновата „Ероика“. Считана от мнозина за автобиографична (самият Щраус обаче отрича да е така), в „Животът на героя“ има вплетени музикални цитати от 30 по-ранни творби на композитора. Това е последната симфонична поема на Щраус, грандиозна – и като замисъл, и като състав, и като музикални послания. Тук има всичко – герой, битки, победи, загуби, любов… „Животът на героя“ е предизвикателство за всеки оркестър. Както споделя главният диригент на Радиосимфониците - Емил Табаков „за да стане голям един оркестър, той трябва да изпълнява подобни трудни творби“.

Концертът на Радиосимфониците, на 13 юни от 19:00 ч. в зала „България“, представя програма изпълнена с красота, полет на фантазията, разточителни музикални линии и предизвикателства – достоен финал за изключително успешния сезон на състава.


Автор: Иван Върбанов, БНР
12.06.2014 г. 16:18
Посетено: 1075
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/19451-mila-georgieva-sviri-motsart-s-radiosimfonitsite