Музика

"Магически песни, популярни мелодии от Сардиния" - концерт на Мария Джована Керки

В рамките на Европейския музикален фестивал и на Италианския фестивал 2014

"Магически песни, популярни мелодии от Сардиния" - концерт на Мария Джована Керки


◊ ПОКАНА

Не пропускайте необикновения концерт на Мария Джована Керки, озаглавен "Магически песни, популярни мелодии от Сардиния", който ще се състои на 12 юни 2014 г. от 20:00 ч. в Sofia Live Club. Мария Джована Керки е изключителен представител на съвременната сардинска традиционна музика. Тя е една от най-обичаните от сардинците певици и най-хвалената от критиците. Дългите й коси, топлите й жестове, мощният й и омаен глас са я превърнали в икона за Сардиния. Певицата ще бъде придружена от Маурицио Бидзаро на клавир и от специалния гост, маестро Луиджи Пуду на китара.

Мария Джована Керки е родена на 4 юли 1978 г. в Болотана, Сардиния, където живее и днес. Започва да  пее на шестгодишна възраст и след дълги години усъвършенстване, през 1995 г. участва в най-важния певчески конкурс на Сардиния, като получава първа награда. Оттогава е издала много дискове и албуми и е изнесла многобройни концерти както в Италия, така и в чужбина. На 7 септември 2007 г. е избрана сред всички артисти на Сардиния да изпълни Аве Мария на сардински пред папа Бенедикт XVI, по случай визитата му на сардинска земя. Отскоро за нея се отвориха и вратите на киното – режисьорът Джовани Колумбу избра Мария Джована за грандиозния си филм Su Re, който разказва историята на Исус и чието действие се развива в Сардиния.

Маестро Луиджи Пуду е роден в Каляри. След като получава дипломата си по китара се утвърждава  на 19-годишна възраст в Испания, на XXII издание на "Certamen Internacional Francisco Tarrega" в гр. Беникасим, като получава втора награда. Оттогава редовно гостува, в ролята си на концертмайстор и преподавател на майсторски клас, на най-престижните международни фестивали, посветени на шестте струни в Италия, в останалата част на Европа и в Южна Америка. Директор и основател е на Музикалното училище в Община Каляри. Създава с Граф Дона Деле Розе Фестивала в Порторотондо, проява, призната от Областта за една от инициативите с най-висока художествена стойност на острова. Пуду е художествен директор на фестивала от 2002 г.

* * *

Концертът е организиран от Италианския културен институт в София, в сътрудничество с Classic Fm и Cantus Firmus, и е гост на Европейския музикален фестивал, който е част от календара с културни събития на Столична община и на Министерството на културата на България. Провежда се и в рамките на Италианския фестивал 2014.

Билети могат да бъдат закупени от сайта www.ticketsbg.com 



Автор:
Италиански културен институт в София
Публикация:
11.06.2014 г. 14:40
Етикети:
Италиански културен институтСардиниямузикаконцерт
Луиджи Пуду
Маурицио Бидзаро
Мария Джована Керки
Посетено:
1344
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/19437-magicheski-pesni-populyarni-melodii-ot-sardiniya-kontsert-na-mariya-dzhovana-kerki