Музика

Магията на фадото с Крищина Бранко в Пловдив

Концерт на 7.06.2014, 21 ч. - Пловдив, Античния театър

Магията на фадото с Крищина Бранко в Пловдив


◊ СЪБИТИЕТО

Джаз Плюс представя
 
Магията на фадото с Крищина Бранко

7.06.2014 - Пловдив, Античния театър, 21 ч.


„Докато слушаш Крищина, виждаш как капят листата, как слънцето бавно залязва, затаяваш дъх и усещаш носталгията по отминалите дни”, тези думи на музикалния критик Луиш Гомеш най-картинно описват преживяването на музиката на красивата португалка.

Носталгията, изразена чрез музика, може да бъде изказана по много начини и с различни изразни средства. Но има един музикален стил, за който можем да кажем, че сякаш въплъщава носталгията – това е португалското фадо. То докосва различни струни на душата ни и може да отключи множество спомени, трепети и отдавна забравени мисли. Има музикални жанрове, които трябва да се усетят с всички сетива; има жанрове, в които изпълнителят, дори и да пее на неразбираем за слушателя език, излива душата си в песента и емоцията се влива в публиката. Има жанрове, които задължително трябва да се чуят на живо. Такъв е португалският блус, наречен фадо.

Fado означава “съдба”, но всъщност фадо е начин на живот. Изпълнената с тъга градска балада, която разказва за приемането на жребия на съдбата, за нещастната, несподелена любов, се нарича фадо. Фадо изразява силни и противоположни чувства, нормални за един човек, като радост, тъга, любов, ревност, но най-вече носталгия… Фадото носи звучене, преминало през вековете и съхранило в себе си паметта и сетивността на много поколения. То звучи едновременно древно и съвременно, затова, дори и да не си го слушал до момента, в първите мигове на фадо те обгръща тръпка на носталгия по нещо неузнаваемо. Фадо е сърцето на Португалия – лирично и страстно, изпълнявано предимно от жени в кръчмите из цялата страна. Макар да са минали много векове, откак се пее фадо, тази меланхолична и тъжна музика е все така жива и истинска и днес, представена от много лица и гласове. Едно от тях е на прекрасната Крищина Бранко.


CRISTINA BRANCO / КРИЩИНА БРАНКО
 
Подходът й е различен, личен, неповторим, пълен със светли емоции. При появата й сцената се променя, защото Крищина умее да пресъздаде усещането за неповторимост на момента, умее да акцентира и предаде чувството и очарованието на песента почти вълшебно. Фадото на Крищина Бранко не е традиционното меланхолично фадо. Без да робува сляпо на традицията, но съхранявайки най-доброто от нея, обаятелната певица вдъхва нов живот на жанра с истински оригиналната си и автентична интерпретация. Във всички свои албуми тя търси дълбоката връзка между музика и поезия.

Като говорим за живота и музиката на Крищина Бранко, говорим за човек, който живее и “диша” фадо, както пее великата Амалия Родригиш в една от своите песни. Фадото пресича пътя на родената в Алмейрим през 1972 г. Крищина Бранко почти случайно. “Започнах да пея на шега една вечер на приятелска забава”, обича да си спомня днес Крищина. Тя знаела няколко фадо песни, тананикани навремето от дядо й, но не подозирала, че именно те ще определят съдбата й. По онова време тя се увличала по-скоро по Ела Фицджералд и Били Холидей, отколкото по Амалия Родригеш. Когато навършила 18 години, нейният дядо й подарява албума “Rara e Inedita” на Амалия Родригеш. Този жест ще промени живота й завинаги…

Преди да се качи на сцената за първи път в Амстердам през 1996 г., Крищина не си представяла, че ще пее професионално. До 24-годишна възраст тя се стремяла към журналистическа кариера. Може би затова стиховете и думите винаги са имали водещо място във всичките й албуми. Тя избира и пее поетични творби на Камойнш, Песоа, Давид Мурао Ферейра, Жозе Афонсо, Пол Елюар, Лео Фере и Алфонсина Сторни – това е нейният начин да почувства фадото.

Седемнадесет години на сцената, 13 албума и множество вдъхновени концерти по целия свят – този богат артистичен път Крищина Бранко запечатва в ретроспективната програма “Idealist”, която ще представи в Пловдив на 7 юни. Подборът за тази програма е доста труден, тези седемнадесет години са свързани с безброй спомени, радости, професионално израстване, благодарност и почит към всички онези, които са повярвали в нея и са извървели този дълъг път заедно. В програмата има включени както класически пиеси, които маркират върховете на професионалния й път, така и нови композиции, които доказват, че Крищина Бранко днес повече от всякога има какво да каже и го казва по своя красив и завладяващ начин, само както тя умее. Идеалистката-естет Крищина Бранко.

* * *

Концертът се организира със съдействието на Институт Камойнш и Посолството на Португалия, по случай националния празник на Португалия - 10 юни - и въвеждането на португалски език като избираема дисциплина в гимназиалното и висше обучение в Пловдив.


Автор:
Джаз Плюс
Публикация:
05.06.2014 г. 14:52
Етикети:
Посетено:
1085
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/19394-magiyata-na-fadoto-s-krishtina-branko-v-plovdiv