Музика

Диригентът Йордан Камджалов представя български дарования в Пловдив

Концертът е част от програмата на V Международен фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща" 2014

Диригентът Йордан Камджалов представя български дарования в Пловдив


◊ СЪБИТИЕТО

Йордан Камджалов ще дирижира оркестъра на Държавна опера Пловдив на 6 юни в Концертна зала. Младият диригент е новата сензация на европейската класическа сцена. Той е избран за генерален музикален директор и главен диригент на операта, филхармонията и два музикални фестивала в Хайделберг. Камджалов владее широк спектър от интерпретационни възможности. Не случайно специалистите отбелязват, че едва ли има стил и музикална композиция, която да не може да бъде претворена разтърсващо от този български талант.

В концерта, който е част от програмата на V Международен фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща" 2014, са включени произведения от Чайковски, Лист, Стравински и Кейко Абе.

Солисти са лауреатите на фондация „Йордан Камджалов" – Василена Серафимова - перкусии, лауреат на Международния конкурс ARD – Мюнхен и носител на наградата „Млад музикант на годината"; Елица Десева – пиано, специализант в Лондон, както и Пенка Петкова – виолончело, специализант във Ваймар, Германия.

Основана през 2010, фондация "Йордан Камджалов" има за цел откриване, подпомагане и съдействие за развитието и реализацията на млади български дарования. Фондацията ежегодно провежда конкурс за инструменталисти, певци, композитори и диригенти и предоставя възможности за финансиране на участия в международни конкурси, майсторски класове, академии, фестивали и концертни изяви.


Билети за концерта на Йордан Камджалов с оркестъра на Пловдивската опера се продават на касата на Концертна зала и в Билетен център пред Общината.


Автор:
Държавна опера Пловдив
Публикация:
04.06.2014 г. 18:03
Посетено:
1442
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/19385-dirigentat-yordan-kamdzhalov-predstavya-balgarski-darovaniya-v-plovdiv