Музика

Внучката на Густав Малер Терезе Малер във Варна

Божидар Абрашев дирижира концерт с австрийска музика на 30 май

Внучката на Густав Малер Терезе Малер във Варна


◊ СЪБИТИЕТО

На 30 май във Варна предстои един много специален концерт с австрийска музика, в който варненската публика ще има удоволствието да се докосне до изкуството на известното мецосопрано Терезе Малер - внучка на великия композитор Густав Малер.

Заедно с пианиста Джонатан Флорил, когото критиците наричат „невероятно чудо” и Симфоничния оркестър на Държавна опера Варна, под диригентството на Божидар Абрашев, те ще представят Симфония № 5 в до диез минор – ІV част - Adagietto от Густав Малер, Концерт за пиано и оркестър №20 KV 466 от В. А. Моцарт и Песни за мъртвите деца от Густав Малер.


◊ ДИРИГЕНТЪТ

Диригентът Божидар Абрашев е син е на известния български композитор Божидар Абрашев, професор в НМА „Проф. Панчо Владигеров” и министър на културата в периода 2001-2005 г. Завършил е НМА с докторска дисертация. Защитава и докторантура към Univeritat fur Musik und darstellende Kunst във Виена. Успоредно завършва Приложна психология към УМБАЛ “Св. Георги” в Пловдив, както и I и II ниво по хипноза и хипнотерапия към БАХ, София, също практически курс по хипноза и хипнотерапия при проф. Соломонович. Като диригент е гастролирал на различни европейски сцени, от 2012 г. дирижира концерти с Mahler Philharmoniker във Виена. От 1996 досега, в качеството си на пианист, органист и чембалист, реализира множество концерти, включително и на своя авторска музика. Носител е на редица награди за реторика, композиция и принос към културните контакти между България и Русия. Освен диригент, Божидар Абрашев композира камерни, симфонични и хорови произведения. Творчеството му включва също стихотворения, повести, разкази и новели, както и научно-музикални публикации, между които се откроява трудът “Малеровите симфонии като архитектурни архитипове” и др.

 

◊ СОЛИСТИТЕ

Драматичното мецосопрано Терезе Малер е внучка на именития австрийски композитор Густав Малер (1860-1911), един от най-големите симфоници от края на 19-ти и началото на 20-ти век. Терезе Малер е президент на музикалното дружество “Mahler Philharmoniker” във Виена и артистичен директор на Залцбургския фестивал „Voice”. Певицата се радва на международно признание като изключителен интерпретатор на романтичната песен. Тя е търсена изпълнителка за много оперни и концертни фестивали. Акценти от предишните й сезони включват изяви в Moores Opera House в Хюстън , Merkin Hall и Carnegie Hall в Ню Йорк, Berner Münster, Teatro Lirico Sperimentale в Сполето и др. Едни от най-ярките й превъплъщения са в образа на Амнерис от „Аида”,  Сантуца от „Селска чест”, Адалджиза от „Норма”, Далила, Кармен, Шарлота от „Вертер” и Дулцинея от „Дон Кихот” на Масне, както и водещи роли от „Пръстенът на нибелунга” от Вагнер и др.

Пианистът Джонатан Флорил е само на 24 години, но вече е световна звезда. Неотдавна триумфира в Ню Йорк като носител на Първа награда от 59-ия конкурс за пианисти на името на Фредерик Шопен, след което изнесе и концерт в Карнеги Хол. Огромният му репертоар включва композиции от 4 века. В творческата си биография има над 500 концерта в Европа и Америка, на сцени като Карнеги Хол, Концертхаус Виена, Залцбург, Мадрид и др. Роден в Еквадор, учил в Ню Йорк, лауреат на над 30 конкурса. След бравурния му Вагнеров рецитал в Двореца на изкуствата „Reina Sofía” в Испания, с музикален директор Лорин Маазел, критиците възхваляват Джонатан Флорил като „невероятно чудо”, пианист с изключителна музикална дарба, подплатена с професионална искреност, стилно изпълнение и виртуозна техника.

 

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
27.05.2014 г. 11:06
Етикети:
Държавна опера ВарнаВарнаконцертГустав Малер
Терезе Малер
Божидар Абрашев
Джонатан Флорил
Посетено:
1326
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/19302-vnuchkata-na-gustav-maler-tereze-maler-vav-varna