Музика

BASSISSIMO Варна с най-големия Вердиев бас Карло Коломбара

Концерт на 28 май в памет на 100-годишнината от рождението на Борис Христов

BASSISSIMO Варна с най-големия Вердиев бас Карло Коломбара

 

◊ КОНЦЕРТЪТ

Под мотото Варна – кандидат за европейска културна столица 2019 за пръв път във Варна на 28 май ще съпреживеем изкуството на най-големия съвременен Вердиев бас на Италия Карло Коломбара. Той ще бъде специален гост в уникалния концерт БАСИСИМО, с който Държавна опера Варна ще почете 100-годишнината от рождението на великия Борис Христов, признат за най-добрия бас на планетата.

Заедно с Карло Коломбара, в БАСИСИМО ще пеят и великолепните български баси Деян Вачков, Емил Желев и Гео Чобанов. Предвиденият първоначално Евгений Станимиров няма да участва по обективни причини.

Удоволствието да дирижира грандиозния концерт БАСИСИМО с четиримата баси ще има младата варненка Вилиана Вълчева, която гради стремителна кариера в Швейцария и вече няколко пъти събира овациите на своите съграждани. През май т.г. Вилиана Вълчева спечели престижната стипендия на фондация „Вагнер”.

В БАСИСИМО публиката ще се наслади на знакови басови партии в световната оперна литература, като Деян Вачков ще представи Атила от „Атила” на Верди, Емил Желев - Иван Сусанин от „Иван Сусанин” на Глинка, Гео Чобанов - Банко от „Макбет” на Верди и др.

Самият Карло Коломбара ще се превъплъти в образите на Крал Филип от „Дон Карлос на Верди, Якопо Фиеско/Андреа от „Симоне Боканегра” на Верди, ще изпълни и „Смъртта на Борис” от Борис Годунов” на Мусоргски.


Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
27.05.2014 г. 10:24
Посетено:
1675
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/19298-bassissimo-varna-s-nay-golemiya-verdiev-bas-karlo-kolombara