Музика

Концерт "Около Пануфник"

100 години от рождението на полския композитор Анджей Пануфник

Концерт "Около Пануфник"
Снимка: Ф. Желински


◊ СЪБИТИЕТО

Концерт "Около Пануфник"

Посветен на 100 години от рождението на Анджей Пануфник

22 май 2014 (четвъртък), 19.00 ч.
Национално музикално училище „Л. Пипков” – концертна зала (ул. „Оборище”№ 17)

Вход свободен

Изпълняват: Aнна Мария Сташкевич (цигулка), Бартош Кожак (чело) и Якуб Тхужевски (пиано).

В програмата: творби на В. Лютославски, К. Шимановски, A. Пануфник, Ф. Шопен. 


Проектът "Около Пануфник" се ражда, за да отбележи юбилея на един от най-изтъкнатите полски композитори на ХХ век. Трима изключителни полски инструменталисти са подготвили програма, поставяща композициите на Пануфник в контекста на творбите на композитори близки до неговите.

Анджей Пануфник (1914-1991) – полски композитор и диригент. Завършва с отличие композиция и теория на музиката във Варшавската консерватория. През 1946-1947 е директор на възраждащата се Варшавска филхармония, както и зам.-председател на Международния музикален съвет на ЮНЕСКО. След войната печели много награди от композиторски конкурси в Полша и в чужбина. През 1952 г. композицията му Героична увертюра печели предолимпийския музикален конкурс в Хелзинки. През 1954 г. Анджей Пануфник напуска Полша, защото не може да се примири с налаганите от комунистите ограничения на творческите свободи. Комунистическите власти забраняват изпълнението на негови творби и споменаването на името му. Композиторът се заселва в Англия. През 1990 г., след 36 години отсъствие от Полша, той посещава Полша по покана на фестивала „Варшавска есен”, на който са изпълнени 11 негови творби. През 1991 г. получава титлата „сър” от кралица Елизабет ІІ.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ

Aнна Мария Сташкевич завършва с отличие Музикалната академия в Познан. Усъвършенства се под ръководството на Ванда Вилкомирска и Татяна Гринденко. Лауреат на много конкурсни награди, между които І награда на ХVІ Национален Бахов конкурс в Желона гура; І награда и специалната награда на V Международен конкурс „Карол Шимановски“ в Лодз; полуфиналистка на Международния цигулков конкурс в Хановер. През 2006 г. печели ІІІ награда на ХІІІ Международен конкурс „Хенрик Виенявски“ в Познан и е отличена с награда за най-добро изпълнение на концерт за цигулка на Моцарт, както и за най-добър участник в конкурса. Концертира в много европейски страни, Южна Америка и Азия. Като солист свири в редица реномирани зали – Municipal Theatre в Сао Пауло, Kaisersaal във Франкфурт на Майн, Националната филхармония във Варшава. Шесткратна стипендиантка на министъра на културата и националното наследство, на фондация Yamaha Europa и лауреат на стипендиалната програма „Млада Полша“. 

Бартош Кожак завършва с отличие „Magna cum Laude” Музикалния университет във Варшава и Conservatoire National Supérieur de Musique de Paris. Той е победител в ІІІ Международен конкурс за виолончело във Варшава (2001) и лауреат на множество престижни награди. През 2003 г. получава специалната награда на Фондация за полска култура. Свирил е в редица престижни зали в цял свят, канен е да участва в известни фестивали – Варшавска есен, Young Euro Classic в Берлин, Великденски фестивал „Л. ван Бетовен“. От няколко години редовно е канен за участие в концертните проекти на Кшищоф Пендерецки. Участва в първия запис на диск на „Concerto grosso”, дирижиран от самия маестро. Свири (благодарение на любезното съдействие на Кая Данчовска) на копие на инструмент на Гуаданини от ХІХ век.

Якуб Тхужевски – The International Piano описва неговите интерпретации като "стихийни и ритмически точни", а The Washington Post в рецензия за изпълнението му на финала на 55. Международен клавирен конкурс в Кенеди център във Вашингтон твърди, че младият полски пианист "изпъква със звуковата си фантазия". Якуб Тхужевски е концертирал в повечето европейски страни, САЩ, Бразилия и Япония, а концертите му са предавани от радиата в Полша, Словакия, Чехия и Швейцария. Получава покани за участие в престижни музикални фестивали – Италия (Bologna Festival, Festival pianistico di Roma, Verdi Festival di Parma), Полша (Chopin-Transgresje), Швейцария (Veress 2007, Biennale Bern, «frisch gestrichen!» Basel). Neue Zeitschrift für Musik дава най-високата оценка за интерпретация и подбор на творби на издадения през 2007 от Musiques Suisses дебютен диск на музиканта с изпълнения на всички клавирни творби на Шандор Верес, асистент на Бела Барток (за първи път в историята на фонографията). Музикантът с удоволствие свири и камерна музика – през 2010 г. заедно с кларинетиста Франческо Тосо и виолончелиста Лука Паканела записва диск с триата на Михаил Глинка, Нино Рота и Йоханес Брамс.

Автор: Полски институт - София
21.05.2014 г. 11:39
Посетено: 771
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/19250-kontsert-okolo-panufnik