Музика

Традиционните Австрийски музикални седмици в България гостуват на Русе

Концерт на Русенска филхармония под диригентството на Найден Тодоров с гост-солист Йерица Стекласа

Традиционните Австрийски музикални седмици в България гостуват на Русе


◊ СЪБИТИЕТО

Традиционните Австрийски музикални седмици в България гостуват на Русе

Австрийските музикални седмици в България се провеждат за осемнадесети пореден път от 8 до 28 май 2014 година, под патронажа на Вицепрезидента на Република България, Н. Пр. г-жа Маргарита Попова. Организират се от Посолството на Република Австрия в България.

Русенската опера отново е основен участник в 18-то издание на Фестивала. Концертът на Русенска филхармония под диригентството на Найден Тодоров е на 21 май, от 19.00 часа в зала Филхармония. Гост-солист словенското сопрано Йерица Стекласа.

В програмата на концерта ще прозвучат Увертюра към операта „Фиделио”, оп. 72 на Лудвиг ван Бетовен, 6 пиеси за оркестър, оп. 6 на Антон Веберн, 5 песни за оркестър по текстове на пощенски картички от Петер Алтенберг, оп. 4 на Албан Берг, Недовършена, симфония № 8, си минор на Франц Шуберт.

„Под мотото „1814-1914-2014: Бунт на чувствата. Романтика и Експресионизъм“ програмата на фестивала обединява известни произведения на класиката и романтиката със съвременни творби, като акцентът е поставен върху преломното време в навечерието на Първата световна война. Преди катастрофата, причинена от тази война и последвалите я промени в обществото, в изкуството и културата вече са започнали процеси на нов прочит и тълкувания с непреходна стойност. Времето на късната романтика и експресионизма около 1914 г. е време на скандали в изкуството и обществото: предзнаменование и клеймо на едно бъдеще, което се оказва по-брутално и разрушително от всички видения и кошмари на изкуството.”

Н. Пр. Герхард Райвегер
Посланик на Република Австрия в България◊ ЙЕРИЦА СТЕКЛАСА

Йерица Стекласа, сопран, е родена през 1992 г. в Любляна, Словения. Започва музикалното си образование на 6-годишна възраст в музикалното училище в Любляна. Свири на цигулка и пиано. От 2007 до 2011 г. посещава Музикалната гимназия и Консерваторията за музика и балет. От 2011 г. живее във Виена и следва в Университета за музика и сценични изкуства, в класа по пеене на проф. Клаудия Виска.

Йерица Стекласа е лауреат на национални и международни певчески конкурси. През 2011 г. получава наградата за отличен успех на Консерваторията по музика и балет в Любляна. Изнася множество концерти в Словения и Австрия (Фестивала MID EUROPE в Шладминг и др.). Дебютира на оперната сцена в Австралия (Сидни и Канбера) през май 2013 г. в ролята на Памина във „Вълшебната флейта“ от Моцарт и получава изключително добри критики. През лятото на 2013 г. реализира два проекта в рамките на музикалния фестивал ISA в Австрия. През август дебютира в ролята на Сузана в „Сватбата на Фигаро“ от Моцарт в Шлостеатър Шьонбрун във Виена (диригент Г. Манкузи). Участва и в театралната постановка „Клопка“ от Карл Джераси, играна в рамките на Литературен салон Вартхолц (Райхенау). През месец март 2014 г. тя участва в премиерния спектакъл на операта „Така правят всички“ от Моцарт в Шлостеатър Шьонбрун, в ролята на Фиорилиджи. Предстоят спектакли в същата роля и през август 2014 г.


◊ НАЙДЕН ТОДОРОВ

Найден Тодоров е сред най-ярките представители на български музиканти от младата генерация. В края на 2012 г. той печели наградата на публиката „Кристална лира” за 2012 г. За националната премиера на операта „Нос“ от Шостакович (втора лира за диригента, след присъдената през 2005 г. за изпълнението на втора симфония от Малер със Софийската филхармония). Диригентския си дебют прави на 16 години като ученик в Музикалното училище „Добрин Петков” в Пловдив, където създава Младежки оркестър „Пловдив”. От 1993 е студент на проф. Карл Остерайхер и проф. Урош Лайович във Виенския университет за музика, който завършва като бакалавър през 1996. През 1996-1997 е поканен от Фондация Бърнстейн, Йерусалим, на специализация в Израел и там работи с Менди Родан - диригент на Израелската филхармония. През 2001 получава магистърска степен като диригент в Нов български университет, в който през 2013 се дипломира и като мениджър в областта на културата. През 2003-2004 специализира и в Челси университет, Великобритания.

От сезон 2004-2005 той е постоянен гост-диригент на Софийската филхармония, а от сезон 2005-2006 е директор на Държавна опера - Русе. Работи с различни оркестри в България и чужбина. Участва и в десетки международни фестивали България, Австрия, Германия, Словакия, САЩ.

Получава множество награди от наши и международни конкурси, както и награди от Словашкия музикален фонд, Ротари клуб-Виена, фондация Боргезе, наградата „София” за постановката на операта „Фауст” с Националната опера и балет, „Златно петолиние” за принос към развитието на българската музика, „Златна книга“ съвместно с Русенската опера за принос в развитието на българската култура, наградата на фондация „Джордж Уохтер”, наградата „Пловдив“ 2010 и др. През 1998-1999 Найден Тодоров е избран между повече от 150 кандидати за постоянен диригент на Северно-Израелския симфоничен оркестър в Хайфа. Същата година е поканен за артистичен съветник на Международния камерен фестивал в Лос Анжелис.

От 2001 година Найден Тодоров е предпочитан диригент от примата Райна Кабаиванска, с която има съвместни изяви всяка година, работи многократно с певци като Анна Томова-Синова, Самюел Рейми, Никола Гюзелев, Марио Маланини, Мишел Крайдер, Йорг Шнайдер и др. Също е предпочитан диригент от известния рок-музикант от Дийп Пърпъл - Джон Лорд, част от концертите с който са издадени на CD и DVD.

Найден Тодоров е осъществил многобройни записи за различни радио и телевизионни станции в България и чужбина. През месец март 2013 година Найден Тодоров е избран за „Музикант на годината“ от слушателите на Българското Национално Радио.


◊ РУСЕНСКА ФИЛХАРМОНИЯ

Симфоничният оркестър на Русе е създаден на 2 март 1919 година. В своя творчески път е натрупал богат репертоар - класически и съвременен. Традиция са премиерите с национално значение. Редица творби на Шостакович, Прокофиев, Г. Канчели, Хиндемит, Р. Щраус, П. Хаджиев, К. Илиев, Кр. Кюркчийски, К. Дженкинс се изпълняват за първи път в Русе. Оркестърът е работил с най-добрите български диригенти, както и с редица именити чуждестранни, сред които диригентите: Курт Мазур, Карло Цеки, Евгени Светланов, Валери Гергиев и други, и солистите: Светослав Рихтер, Рудолф Керер, И. Ойстрах, Леонид Коган, Р. Ричи, Владимир Спиваков, Франко Петраки, Робърт Коен и др.

Едно от паметните събития в историята на оркестъра е съвместната му работа с Дмитрий Шостакович и авторската премиера на неговия Втори клавирен концерт през 1958 година.

Оркестърът е инициатор и домакин на международния фестивал „Мартенски музикални дни” и на фестивала „Зимни музикални вечери”. Участник е в престижни национални и международни фестивали: „Софийски музикални седмици”, „Нова българска музика”, „Сиенски музикални седмици-Италия”, където оркестърът работи от 1984 до 1991 година с именити музиканти като Франко Ферара, Карло-Мария Джулини, Катя Ричарели, Борис Белкин, Юрий Башмет и др.

Оркестърът има редица международни турнета Германия, Полша, Австрия, Швейцария, Италия и Франция. Притежава записи в Златния фонд на БНР, БНТ и Берлинското радио, както и записи на грамофонни плочи и компактдискове.

След създаването на ОФД Русе, а от 2010 – Държавна опера Русе, съставът изпълнява новите си задачи на оперно-симфоничен оркестър с присъщото си високо художествено равнище. Поддържа и богат оперен репертоар. Участва с голям успех в оперните фестивали на о. Родос - Гърция; на о. Палма де Майорка, Испания, Солотурн, Швейцария, както и в редица европейски турнета в Германия, Белгия, Испания, Франция, Португалия.

През 2003 г. оркестърът при ОФД Русе е удостоен с наградата на СМТДБ - Кристална лира за концерта по повод откриването на МФ „Мартенски музикални дни” и за заключителния концерт по творби на Стравински.


Автор: Сийка Лапачка, Държавна опера Русе
20.05.2014 г. 12:53
Посетено: 1019
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/19244-traditsionnite-avstriyski-muzikalni-sedmitsi-v-balgariya-gostuvat-na-ruse