Музика

Оркестър "Симфониета" в неделно матине с музика от виенски класици

Диригент проф. Милко Коларов, солист проф. Димо Димов

Оркестър "Симфониета" в неделно матине с музика от виенски класици


◊ СЪБИТИЕТО

Оркестър "Симфониета" в неделно матине с музика от виенски класици


18 май, неделя, 11:00 часа,
Варна, Градска художествена галерия „Борис Георгиев“

Камерен ансамбъл „Симфониета“ – Варна

Диригент проф. Милко Коларов
Солист: проф. Димо Димов

В програмата:
В. А. Моцарт – Симфония №29 k.v.201
Й. Хадн – Концерт за пиано и оркестър, ре мажор

 
◊ КОНЦЕРТЪТ

Концертът на Оркестър „Симфониета“ предлага на своите почитатели стилна програма с музика от виенски класици. Симфония №29 от Моцарт увенчава края на един труден период в живота на музикалния гении, когато той живее в родния Залцбург. Тази ранна Моцартова творба обикновено се характеризира като "повратна точка“ в неговото творчество. Симфония №29 съчетава в изумително ярък контраст интимното звучене на камерната музика с огнения, импулсивен стил, характерен за по-монументалните, късни произведения на австрийския композитор.

Концертът за пиано и оркестър в ре мажор от Йозеф Хайдн ще бъде представен от проф. Димо Димов, който е сред най-проникновените интерпретатори на музиката на виенския класик. Димо Димов е възпитаник на Музикалната академия в София. Блестящата му пианистична кариера започва с Първата награда на Националния конкурс за инструменталисти Св. Обретенов през 1990 г. На Международния конкурс за пианисти в Атина през 1979 г. получава възторжени оценки от журито и публиката и единодушно му е присъдена I награда. В периода 1983-1984 г. специализира в САЩ при проф. Лили Краус. “Днес Димо Димов е това, което беше американския пианист Ван Клибърн, когато стартира своята блестяща кариера”, споделя голямата клавирна педагожка. Димо Димов изнася много концерти в България и чужбина и е професор е по пиано в Държавната музикална академия.

Концертът ще бъде дирижиран от проф. Милко Коларов, с когото „Симфониета“ свързва всичките си постижения и инициативи от създаванеето на оркестъра през 2005 г. досега. 



Автор:
Любомир Кутин
Публикация:
17.05.2014 г. 17:57
Посетено:
1441
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/19217-orkestar-simfonieta-v-nedelno-matine-s-muzika-ot-vienski-klasitsi