Музика

Празничен концерт на Aкадемичен оркестър "Oрфеус" в Софийската Синагога

18.05.2014 г., 19:00 часа, диригент - Найден Тодоров

Празничен концерт на Aкадемичен оркестър "Oрфеус" в Софийската Синагога


◊ СЪБИТИЕТО

Празничен концерт на Академичен оркестър „Орфеус“

18.05.2014 г., 19:00 часа
Софийска Синагога, ул. "Екзарх Йосиф" 16

Събитието е организирано от департамент „Музика“ на Нов български университет с подкрепата на Австрийското посолство в София, д-р Марсел Израел, Gershon, Bulgaria и Международна музикална академия „Орфеус“.

Входът е свободен!
 
В програмата:
 
. Еврейски синагогални песни
. Арнолд Шьонберг - "Просветлена нощ" - сюита, опус 4
. Джон Уилямс - Сюита от филма "Списъкът на Шиндлер"

Диригент: 
Найден Тодоров

Солисти:
Жаклин Прейс – цигулка
Със специалното участие на оберкантор Шмуел Барзилай – Виена, Австрия.

* * *

Найден Тодоров работи с най-добрите оркестри в България и чужбина. Участва в десетки национални и международни фестивали. Има награди от наши и международни конкурси, както и от Словашкия музикален фонд, Ротари клуб - Виена, фондация Боргезе; носител е на Наградата „София“ за постановката на операта „Фауст“ в Националната опера, на „Кристална лира“ за изпълнението на Втора симфония от Малер с Националната филхармония, на „Златно петолиние“ за принос към развитието на българската музика и на приза на фондация "Джордж Уохтер".

Осъществил е многобройни записи за различни радио- и телевизионни предавания в България и чужбина — дирижира изпълненията за над 130 компактдиска, издадени в Австрия, Великобритания, Дания, Израел, САЩ и Унгария. През последните години Тодоров работи активно със звукозаписните компании Naxos, MMO, R-Music, Hungaroton, Danacord, Balkanton и импресарските агенции Melos, M-Art и Columbia Artists Management.

Найден Тодоров е директор на Държавна опера – Русе. От 1997 е музикален директор на международния фестивал „Тракийско лято“. През 2013 година е избран от слушателите на Българското национално радио за "Музикант на годината" за 2012 година.


Марио Хосен е виртуоз с впечатляващ стил. Музикантът майсторски съчетава класическия подход с филигранна романтична изразителност. Той дебютира като солист с оркестър на осемгодишна възраст. Продължава обучението си при световноизвестния цигулков педагог професор Михаел Фришеншлагер, ректор на Виенската музикална академия.

Работата с бележити изпълнители и музикални педагози като Евгения-Мария Попова (България), Жерар Пуле (Париж), Руджеро Ричи (САЩ), Ифра Нийман (Лондон) дава мощен стимул на музикалната му кариера. Марио Хосен е солист с международна репутация. Свирил е с редица оркестри, сред които оркестър "Брукнер" - Линц, Orchestra da camera de La Scala di Milano, Софийската филхармония, English Chamber Orchestra, Президентският филхармоничен оркестър на Анкара, Wiener Soloist, камерният оркестър "Софийски солисти", Филхармонията на Будапеща, Дубровнишкият симфоничен оркестър, Оркестърът на Българското национално радио и др. Цигуларят е посрещан с бурни аплодисменти в САЩ (Ню Йорк, "Карнеги хол"), Австрия ("Брукнерхаус" - Линц, "Концертхаус" - Виена), Швейцария (Зала "Виктория" - Женева, "Тонхале" - Цюрих), Италия, Франция, Мексико, Испания, България, Китай, Латвия, Гърция и Япония. Марио Хосен води майсторски клас в Нов български университет в София. Той свири на цигулка G. B. Guadagnini от 1749, която любезно му е предоставена от Австрийската национална банка.


Академичен оркестър “Орфеус” на Нов български университет е създаден по идея на неговия интелектуален ръководител световноизвестния цигулар Марио Хосен. Целта на оркестъра е чрез интересни музикални програми да се популяризира и вдъхнови музикалният живот и да се афишира музикалното присъствие на България и на Нов български университет в Обединена Европа. Досега диригенти на оркестъра са били Хансйорг Шеленбергер, Филип Бернолд, Донг-Сук Канг, Антон Никулеску, Джи Парк, Волфганг Панхофер, Жерард Козе, Волфганг Клос, Борислав Иванов, Валери Вачев, Такаши Шимицу, Франсоа Пиер Декон, Йоел Матиас Йени и Найден Тодоров. Посредством работа с международно признати артисти, оркестърът има високо професионално ниво, изравнено с обучението в най-престижните музикални академии и университети в Европа и по света.


Автор:
Петя Петкова
Публикация:
16.05.2014 г. 15:02
Посетено:
1565
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/19207-praznichen-kontsert-na-akademichen-orkestar-orfeus-v-sofiyskata-sinagoga