Музика

Фортисимо Фамилия гостува на децата на Русе с Приказки за обой

С участието на Ясен Енчев (обой), Богдана Трифонова (актриса), Ангелина Гаврилова (танцьор) и Павел Златаров (диригент)

Фортисимо Фамилия гостува на децата на Русе с Приказки за обой


◊ СЪБИТИЕТО

Фортисимо Фамилия гостува на децата на Русе и техните родители с Приказки за обой на 17 април

С участието на Ясен Енчев (обой), Богдана Трифонова (актриса), Ангелина Гаврилова (танцьор) и Павел Златаров (диригент)

Музикалната забавно-образователна програма за деца и родители „Фортисимо Фамилия” продължава представянето на инструментите от съвременния симфоничен оркестър с поглед към не дотам познатия за широката публика обой. "Приказки за обой" на 17 април, събота, от 11:00 часа в зала Филхармония обещават една история, между нотите на която бродят смърфове, палави балерини и надарени с необикновен талант музиканти.


Обоят е инструмент от семейството на дървените духов. Името му произлиза от френската дума hautbois, което означава "високо дърво". Той е една тънка, нежна, облечена в ризница от сребърни клапи и пружинки, относително къса тръба, издаваща приятно-напрегнат звук. Талантливият Ясен Енчев ще накара обоя да засвири ангелски мелодии с помощта на една магическа тръстикова пластинка. Музикантът се изявява активно като солист на Софийската филхармония. Завършил е Музикалната академия в гр. Цюрих, Швейцария, като паралелно с това се обучава и в Академията в гр. Нанси, Франция. За любовта му към обоя говорят и композициите, които създава за него - „Следи от вятър“ и „Конкурсно соло".

Артистичната част в "Приказки за обой" е поверена на харизматичната Богдана Трифонова, водещ в сутрешното шоу на БГ Радио – Стартер. Богдана е завършила куклено актьорско майсторство в НАТФИЗ „Кр. Сарафов“ в класа на проф. Дора Рускова, след което се появява в редица телевизионни предавания, докато не намира мястото си в радио ефира. Магията на танца ще бъде представена на сцената на зала Филхармония от Ангелина Гаврилова, солистка в най-авторитетната професионална трупа за съвременен танц - балет "Арабеск".

Оркестърът на Държавна опера Русе ще изпълни знакови за инструмента произведения като Концерт за обой на Бах, Вариации от Хумел, Мисията на Мориконе и други, под диригентската палка на Павел Златаров, който вече неведнъж е бил част от концертите в рамките на програмата. Сценарист на цветната приказка, която ще се разиграе в зала Филхармония Русе е Александър Чобанов.

Фортисимо Фамилия е програма на Максим Ешкенази, подкрепена от Фондация "Америка за България".Автор: Сийка Лапачка
16.05.2014 г. 12:59
Посетено: 1202
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/19203-fortisimo-familiya-gostuva-na-detsata-na-ruse-s-prikazki-za-oboy