Музика

Jazztory за Уейн Шортър в София и Пловдив

Концерти: София - 18 май, Пловдив - 20 май

Jazztory за Уейн Шортър в София и Пловдив


◊ СЪБИТИЕТО

Jazztory за Уейн Шортър в София и Пловдив

„Ами за мене Уейн Шортър наистина е магьосник – от тези, дето свирят с най-обикновени и прости тонове и фрази, а след малко усещаш, че летиш и виждаш неща, дето уж са като другите, ама са съвсем различни. Уж свиренето му намирисва на някакъв непукизъм, ама е все едно Буда да седи под дървото Бодхи и да ти говори - няма драма, няма превзетост...“

Думите са на Петър Момчев, един от водещите български саксофонисти, който ще влезе в ролята на Уейн Шортър в поредното издание на проекта Jazztory. Концертите са съответно на 18 май от 21.30 ч. в софийския клуб „Студио 5“ и на 20 май от 21 ч. в „Bee Bop Café“ в Пловдив.

Уейн Шортър - брилянтен композитор и импровизатор, човекът, чиито джаз композиции, повечето написани през 60-те години на миналия век, днес представляват част от задължителния репертоар на всеки джаз музикант навсякъде по света. Енигматични мелодии, съвършени музикални форми, палитра от хармонически цветове, силен лиричен изказ, страхотно съчетание на динамика и контраст.

Как и с какво творчеството му се вписва и променя джаза, как бурните социални и политически събития в Америка през 60-те повлияват на стила и музицирането – на тези въпроси ще отговорят в картина и звук Петър Момчев, Росен Захариев, Любо Цанев, Димитър Карамфилов и Боби Петров.



Автор:
Гергана Семерджиева
Публикация:
13.05.2014 г. 15:10
Посетено:
1311
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/19162-jazztory-za-ueyn-shortar-v-sofiya-i-plovdiv