Музика

Кюстендил ще отбележи 100 години от рождението на Борис Христов

Концерт на формация "Юлангело"

Кюстендил ще отбележи 100 години от рождението на Борис Христов


◊ СЪБИТИЕТО

С концерт на формация „Юлангело”, озаглавен „Поклон, маестро!” и изложба на детски рисунки, вдъхновени от великия бас, гр. Кюстендил ще отбележи 100 години от рождението на Борис Христов

Мотото на честването е: „Борис Христов - посланик на българската песен”, което ще даде нов поглед върху семейството и личността на великия бас.
 
Със специалното участие на оперния певец Пламен Бейков – ученик от последния клас на Борис Христов.
Гост-музиканти: Вокален ансамбъл „Св. Троица”- гр. София, с диригент Елиянка Михайлова
 

Концертът ще се състои на 16 май 2014 г., от 18.00 ч. в галерията „Владимир Димитров-Майстора” - Кюстендил.


◊ "ЮЛАНГЕЛО" И БОРИС ХРИСТОВ

Музикалната програма на формация „Юлангело”, по случай отбелязването на 100-годишнината от рождението на големия български бас, e вдъхновена от гостуването им в Рим в края на 2013 г. в някогашния дом на Българската академия за изкуство и култура, създадена от Борис Христов – сега Български културен институт. Емоционалното посрещане накара музикантите да изследват отново семейната история на великия бас, за да разберат в дълбочина любовта на Борис Христов към българските народни песни и православните песнопения.

Ученикът му, Пламен Бейков отбелязва, че Борис Христов е имал една болезнена мечта, която за съжаление не успява да осъществи - да популяризира българската песен и да я представи на света. Той сам ще се нарече "посланик на българската песен" и през 50-те години на 20. век ще изпее и запише любими български песни, чиито записи днес са почти забравени, поради дисидентските послания и отчаянието, които носят. Част от тях са творби на неизвестния днес българския композитор Иля Болгар.

В процеса на проучване на миналото на Борис Христов, формация „Юлангело” попадна на изключително интересна и непозната за широката общественост информация за бащата на Борис Христов – българският просветен и революционен деец Кирил Христов Совичанов, който пръв вдъхва любов на големия певец към българското народно и църковно пеене.
 
Кирил Христов Совичанов е български революционер, деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация и просветен деец. Той е роден на 1 април 1878 г. в Битоля, в семейството на Христо Совичанин – Псалта, първият псалт в българската църква в Битоля и касиер на Битолския революционен окръг на ВМОРО. Кирил Совичанов завършва Битолската прогимназия, където е съученик със Симеон Радев. После семейството му се мести в гр. Кюстендил, където през 1896 г. завършва педагогическото училище. От 1896 до 1900 г. е учител в Дедеагач и там става член на околийския революционен комитет на ВМОРО. През 1903 г. завършва педагогика в Софийския университет „Св. Климент Охридски” и след това специализира френска литература в Лион. Работи като учител в Пловдив, София и други градове. Главен редактор е на списанието на българите в Македония „Илюстрация Илинден“ и председател на Илинденската организация. Умира през 1961 г. в София.

Година преди смъртта си, през 1960 г., Кирил Совичанов изпява над 300 български песни пред акад. Николай Кауфман. Част от тях Николай Кауфман включва по-късно в сборниците си с български песни. Благодарение на тази събираческа работа на акад. Николай Кауфман, със съдействието на Института за изкуствознание към БАН (специално на Райна Михайлова и Невена Казакова), формация „Юлангело” направи селекция от песни за настоящата концертна програма, а маестро Йосиф Герджиков ги обработи за мъжки хор.
 

◊ КОНЦЕРТЪТ

Поради историческата връзка на семейството на Борис Христов с  Кюстендил, музикантите от „Юлангело” ще отбележат именно тук неговата 100-годишнина и ще представят пред местната публика неизпълнявани от години любими песни на семейство Христови. Акцент в програмата ще бъде народната песен „Легенда за страшния канъ Крумъ”, която Борис Христов изпълнява пред Цар Борис III на Богоявление 1942 г. Силно впечатлен, Царят го изпраща да „усъвършенства пение” в Италия с държавна стипенция.

В програмата са включени още оперни арии и православни песнопения. На концерта ще бъде представена и изложба с рисунки на деца от арт-ателие „Духовна пътека за млади зографи” - гр. Кюстендил, вдъхновена от музиката на Борис Христов.
 
Концертът ще се състои на 16 май 2014 г., от 18.00 ч. в галерията „Владимир Димитров-Майстора” - Кюстендил.
 
В София тази програма ще бъде представена на 18 май 2014, от 17.30 ч. в Музикален център „Борис Христов” на ул. "Цар Самуил" 43.
 
Входът и за двете събития е свободен.


Автор:
Ивона Христова
Публикация:
12.05.2014 г. 18:17
Етикети:
КюстендилконцертФормация Юлангело
Борис Христов годишнина
Посетено:
1197
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/19152-kyustendil-shte-otbelezhi-100-godini-ot-rozhdenieto-na-boris-hristov