Музика

Марио Станчев и Веселин Койчев с общ концерт в Пловдив

"Фолклорни и джаз акценти" в Първо студио на Радио Пловдив

Марио Станчев и Веселин Койчев с общ концерт в Пловдив


◊ СЪБИТИЕТО

Марио Станчев и Веселин Койчев с общ концерт в Пловдив

На 14 май 2014 г. от 19 ч. „Камерна сцена Пловдив“ посреща именития български пианист Марио Станчев.  Той пристига от Лион специално по покана на джаз китариста Веселин Койчев, с когото ще представят проекта „Фолклорни и джаз акценти“ в Първо студио на Радио Пловдив. В концерта ще участват още Академичният народен хор на АМТИИ с диригент Костадин Бураджиев, и кавалджията Васил Василев.

„Фолклорни и джаз акценти“ включва някои от най-красивите български народни песни, обработени за дамски народен хор и аранжирани с хармоничните и ритмически похвати на джаза и фюжъна. Обработките са на Костадин Бураджиев, Веселин Койчев, Вичка Николова и Цветан Недялков. Ще бъдат изпълнени и авторски пиеси в български стил на Марио Станчев и Дарин Бърнев.


Марио Станчев е сред най-успелите в световен мащаб български джазови музиканти, блестящо реализирали потенциала си в чужбина. Живее във Франция от 1980 г. През 1981 г. печели международния конкурс по джаз импровизация в Лион, където по-късно основава департамента по джаз към Лионската консерватория. Преподава там и до днес. Концертира из цяла Европа, САЩ, Канада, Китай, изявява се като солов пианист и участник в различни формации, в кариерата си работи с музиканти като Майк Ричмънд, Енрико Рава, Рон Картър, Андре Чекарели, Адам Нусбаум, Филип Петручани, Симеон Щерев и др. Сериозна част от творчеството му е базирана на българската народна музика. За неговите композиции и оркестрации международната критика е единодушна: „Класически влияния и български фолклор, претворени в модерен джаз, който не забравя да суингира!“. „Мащабните и колоритни оркестрации на Марио Станчев се вписват в традициите, от които и Дюк Елингтън не би се отказал. Той дава на своите музиканти шанса да покажат истинската си стойност“.

Веселин Койчев е име, с което Пловдив неслучайно се гордее. Ръководител на легендарната джаз формация „Бели, зелени и червени”. Автор на джаз, поп, симфонична и театрална музика, обработки на фолклорна музика, аранжименти и оркестрации. Смесването на джаза с елементи на рок, българска народна музика и класическа музика са в основата на неговото творчество. Изявява се с най-големите имена на българския джаз, както и с емблематични световни джазмени. В дискографията му са 10 албума, в кариерата си има над 1000 концерта на всички форуми на джаза у нас, Гърция, Сърбия, Русия, Македония, Кипър, Мароко, Финландия, Италия, Англия и др. Преподава китара в Пловдивския университет “Паисий Хилендарски” и в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство.

* * *

Пролетният сезон на „Камерна сцена Пловдив” се съфинансира от Община Пловдив и фирма „Дерони“. Реализацията му е в подкрепа на кандидатурата на града за Европейска столица на културата 2019. Проектът партнира и с Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ), която чества своята 50-годишнина през 2014 г.Автор: Гергана Семерджиева, „Камерна сцена Пловдив”
07.05.2014 г. 16:31
Посетено: 1024
Етикети: концерт, Веселин Койчев, Камерна сцена Пловдив, Радио Пловдив, Марио Станчев, Фолклорни и джаз акценти
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/19111-mario-stanchev-i-veselin-koychev-s-obsht-kontsert-v-plovdiv