Музика

"Европа пее" в ефира на БНР и БНТ

България ще бъде представена от Смесения хор на Българското национално радио с диригент Драгомир Йосифов

"Европа пее" в ефира на БНР и БНТ


◊ СЪБИТИЕТО

"Европа пее" в ефира на БНР и БНТ 

На 9 май, когато отбелязваме Деня на Европа, Българското национално радио и Българската национална телевизия ще излъчат концерта „Европа пее”. Събитието  ще започне в 22:20 ч. българско време.

На изградената грандиозна сцена на площада пред виенското кметство ще пеят най-добрите хорове на Стария континент. България ще бъде представена от Смесения хор на Българското национално радио с диригент Драгомир Йосифов. В „Европа пее“ ще вземат участие също симфоничният оркестър на Австрийското радио и телевизия (ORF), както и световноизвестният австрийски хор „Арнолд Шьонберг”.

Музикалният проект „Европа пее“ е копродукция на Евровизия. Концертът ще поведе зрителите на вълнуващо пътуване из Европа и ще покаже културното многообразие с изпълненията на музиканти от осем държави – Австрия, България, Германия, Хърватия, Литва, Латвия, Финландия и Франция.


Събитието е с тема „100 години от европейската история". Концертната програма  включва както класически произведения, така и творби от други жанрове – фолклор, джаз и популярна музика.

Всеки от участващите хорове ще представи по едно индивидуално музикално изпълнение, придружено от видеовизитка на съответната страна. Смесеният хор на БНР ще изпълни творбата „Вранеят се врани конье”  от Любомир Пипков.


Кулминация на концерта ще бъде изпълнението на  „Одата на радостта”  от всички участници. Европейският химн ще бъде запят и от публиката на площада във Виена, към която ще се присъедини чрез видеовръзка хор от Рига - Европейска столица на културата 2014. В годината, в която светът отбелязва сто години от избухването на Първата световна война, общото музикално изпълнение ще символизира единството между народите в Европа.
 
Музикалният проект „Европа пее“ ще представи произведения на Верди, Моцарт и Малер, а концертът ще бъде прелюдия към откриването на престижните „Виенски фестивални седмици”.

В ефира на БНР музикалното събитие ще звучи по националната програма „Христо Ботев“  и ще може да бъде гледано с картина по Радио Бинар – www.binar.bg.



Автор:
Иван Върбанов, БНР
Публикация:
01.05.2014 г. 21:50
Етикети:
Посетено:
1277
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/19087-evropa-pee-v-efira-na-bnr-i-bnt