Музика

Оперните звезди Иван Момиров и Юлиан Константинов в "Дон Карлос" във Варна

Варна – кандидат за културна столица на Европа 2019

Оперните звезди Иван Момиров и Юлиан Константинов в "Дон Карлос" във Варна


◊ СЪБИТИЕТО

XV Великденски музикален фестивал, с логото на кандидатурата на Варна за европейска столица на културата 2019, завършва кулминационно на 30 април с гастрол на оперните звезди Иван Момиров и Юлиан Константинов във Вердиевия шедьовър „Дон Карлос”.

Постановката е дело на режисьора Кузман Попов, сценографията - на Тодор Игнатов, костюмите - на Лора Маринова. На диригентския пулт ще застане маестро Борислав Иванов.

 

◊ СОЛИСТИТЕ

В ролята на Дон Карлос ще се представи изключителният Иван Момиров, роден във Варна, покорил световните сцени, третият български тенор, пял в Covent Garden. От години той живее в Италия, но при първа възможност винаги откликва на покана от театъра в родния си град. През 2013 г. той изигра един прекрасен Дон Карлос на сцената в Летния театър, сега на зимната оперна сцена ще ни поднесе същото вълнуващо преживяване. Това ще се случи само 4 дни след гастрола на Държавна опера Варна на 26 април в зала 1 на НДК със спектакъла на "Кармен" от Бизе, в който Иван Момиров бе бурно аплодиран за своето изпълнение на Дон Хозе.

Легендарният Юлиан Константинов, триумфирал на сцените на най-авторитетните оперни театри по света, ще пресъздаде знаковия за всеки бас образ на Филип II. Любопитна подробност представлява фактът, че именно Юлиан Константинов изпълнява тази роля в премиерните спектакли на постановката "Дон Карлос" на Варненската опера през 2002 г. През 2003 г. отново пее Филип II, през 2007 г. е Закария в "Набуко", през 2007 представя своя впечатляващ Атила от едноименната опера на Верди, през  2008 г. остава незабравими впечатления като Борис Годунов в едноименната опера на Мусоргски в премиерна постановка на Варненската опера. В последно време Юлиан Константинов често се появява в медийното пространство в различно амплоа, но в операта той разгръща най-добре яркия си певчески и артистичен талант.

 

Любимата на баща и син кралица Елизабет ще изпълни солистката на Държавна опера Варна Димитринка Райчева, а в ролята на Принцеса Еболи ще видим солистката на ДМБЦ "Стефан Македонски" и чест гост-солист както на Софийска опера и балет, така и на нашия оперен театър Олга Михайлова-Динова.


Останалите персонажи ще представят солистите на Държавна опера Варна Свилен Николов в емблематичната роля на Родриго, Маркиз Поза. За първи път в образа на Великият инквизитор ще се превъплъти Евгений Станимиров. Останалите роли ще изпълнят Гео Чобанов (Монах), Ирина Жекова (Глас от небето) и Филипа Руженова (Тебалдо).

 

 

 

Автор: Виолета Тончева
29.04.2014 г. 19:40
Посетено: 916
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/19075-opernite-zvezdi-ivan-momirov-i-yulian-konstantinov-v-don-karlos-vav-varna