Музика

Концерт "Бах и неговите ученици"

По случай 300-годишнината от рождението на Карл Филип Емануел Бах

Концерт "Бах и неговите ученици"


◊ СЪБИТИЕТО

Концерт "Бах и неговите ученици"
Концерт, посветен на 300-годишнината от рождението на К. Ф. Е. Бах

24 април 2014 г., 18:00 часа, Галерия УниАрт, НБУ

Христо Христов – флейта
Марио Ангелов – пиано


На 24 април 2014 г. от 18:00 часа департамент „Музика“ на Нов български университет организира концерт „Бах и неговите ученици“, посветен на 300-годишнината от рождението на К. Ф. Е. Бах.


Програма:
 
Йохан Себастиан Бах – Соната в ла мажор
Йохан Готфрид Мютел – Соната в ре мажор*
?. ?. Бах – Соната в сол минор
Карл Филип Емануел Бах – Соната в до мажор
_________
*първо изпълнение в България

24 април 2014 г., 18:00 часа, Галерия УниАрт
Входът за концерта е свободен!


◊ ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ

Христо Христов (1966) е роден в София, България. На пет години започва да свири на пиано, а на единадесет – на флейта. Завършва Средното музикално училище в София при проф. Йордан Киндалов и Националната музикална академия в класа на доц. д-р Венцислав Киндалов със специалност флейта. През 1994 г. продължава образованието си с тригодишен майсторски клас при проф. Карл-Хайнц Цьолер в Hochschule der Künste, Берлин. Завършва с отличие флейтовия клас на Бенедек Чалок в Музикално-театралната академия в Лайпциг (2000 г.), а също и майсторския му клас (2002 г.). Посещавал е курсовете на флейтисти като Джеймс Голуей, Патрик Галоа, Андраш Адорян, Бартолд Куйкен и др.

Христов е лауреат на първи награди на национални и международни конкурси: Търговище 1981 г. и 1982 г., Седмото общобългарско състезание за певци и инструменталисти 1984 г., златен медалист е от Северна Корея (1989 г.). Отличен е и със специалната награда „Светослав Обретенов” – Провадия (1990 г.)

Флейтистът има богата изпълнителска дейност в страната и чужбина с различни оркестри и камерни състави. Като солист се изявява в над 300 концерта в България, Германия, Корея, Испания, Полша, Чехия и др. Провежда курсове по флейта и барокова флейта в България и Германия. Неговият репертоар обхваща музика от Ренесанса до наши дни. Автори, вдъхновени от завидната му виртуозност и артистизъм, създават произведения специално за него.

Христов е първи флейтист и солист на Полицейския оркестър на Бранденбург в Потсдам и водач на дървения духов квинтет към оркестъра.

От 2013 г. е свободен докторант в творческо-изпълнителската докторска програма „Музика” към департамент „Музика” на НБУ със специализация „Камерна музика”.


Марио Ангелов завършва Софийското музикално училище в класа на изтъкнатия клавирен педагог Людмила Ченкова. Продължава образованието си в Българската държавна консерватория (сега НМА) при видни представители на школата – проф. Николай Евров и проф. Мара Петкова.

След конкурс през 1991 г. заема позицията на пианист в състава на Симфоничния оркестър на БНР. Това не ограничава неговите изяви като солист и ансамблов музикант.

Марио Ангелов притежава гъвкавостта на мултифункционален артист, който е в състояние да отвърне на всякакви предизвикателства – от бароковото басо континуо с чембало, през шеметните клавирни каскади на XIX век, до авангардните предложения към рояла.


Автор:
НБУ
Публикация:
23.04.2014 г. 18:38
Етикети:
галерия УниАртНов български университетконцерт
Карл Филип Емануел Бах
Марио Ангелов пиано
Христо Христов флейта
Бах и неговите ученици
Посетено:
1216
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/19035-kontsert-bah-i-negovite-uchenitsi